01/13/18 21:00
(http://offnews.bg)

Хиляди на протест срещу управляващите в Австрия

Най-малко 20 000 души протестираха във Виена срещу управляващата коалиция, която е на власт от около месец.

Протестиращите организираха шествие в центъра на австрийската столица под наслов "Комитет по посрещането на новата година". От центъра те се отправиха към квартала на министерствата, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Според организаторите на протеста участниците са били повече от отчетения от полицията брой - данните им варират от 25 000 до 50 000. 

Демонстрацията бе организирана по призива на леви организации и антирасистки движения.

Това е първи подобен голям протест срещу новата управляваща коалиция на младия консервативен канцлер Себастиан Курц. В нея влиза и крайната десница на Хайнц-Кристиан Щрахе.

Демонстранти носеха плакати, в които се припомняше анексията на Австрия от Нацистка Германия през март 1938 г. "Моля ви, нека това да не се повтаря отново", пишеше на един от плакатите.

Според участниците в протеста правителството разделя обществото, орязва правата на жените, обезценява солидарността и демонизира малцинствата.

Други пък се обявиха против социалната програма и антиимигратските позиции на новия кабинет. Според тях новото правителство насърчава семеен модел, при който жените са окуражавани да си стоят у дома.

За втори път Австрия има управляваща коалиция между консерваторите и крайната десница. Първата подобна коалиция бе в началото на 21 век и тогава това предизвика международно неодобрение и европейски санкции.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване