01/15/18 08:18
(transmedia.bg)

Иска ли БСП да излезе от ПЕС?

 

Конфликтът Нинова – Станишев може да струва скъпо на партията

 

 

Конфликтът между Корнелия Нинова и Сергей Станишев може да доведе до влошаване на отношенията между БСП и ПЕС. Причината е проста – БСП зае позиция, която е в разрез със заявената от ПЕС подрепа за Истанбулската конвенция.

Станишев се опита да обясни на другарите си защо е нужно да се подксрепи конвенцията, която евродепутатите от ПЕС са приели, но те очевидно се придържат към по-близкостоящия шеф. А Нинова прави всичко възможно да покаже, че държи управлението.

Скоро обаче може да стане така, че управлява една бързо смаляваща се партийка без европейска легитимация.

По-паметливите знаят колко усилия струваше на БСП приемането в ПЕС. Колко трябваше да се постараят другарите да позаприличат на социалдемократи, защото в ПЕС не пускат комунисти. И в крайна сметка имаше резултат. Станишев го удвои, като оглави ПЕС. А тя е сила, с която се съобразяват в Европа.

Има две обяснения за поведението на Нинова. Първото е, че иска да покаже мощ пред Станишев и да му припомни, че не му е гарантирано преизбирането като лидер на ПЕС. А второто е че иска да работи против ГЕРБ, без значение по каква тема. Вероятно смята, че ако държи линия, обратна на управляващите, ще се хареса на недоволните от тях. Да, ама не. Хардлинията по Истанбулската конвенция изобщо не е в тренда. И Нинова звучи в тон само с онези остатъчни разочаровани атакисти, които са против конвенцията, без да имат представа от нея. Само защото някой някъде казал нещо за третия пол.

Разбира се, критиките по самата конвенция със сигурност имат основание в известна степен. Но всеки зрял политик би трябвало да знае, че нито половете се определят с конвенции, нито пък който и да било международен документ може да повлияе рязко и завинаги върху обществените процеси.

БСП подкрепи Станишев за нов мандат като шеф на ПЕС – с благословията на Нинова, разбира се. На практика обаче работи за провала му. Защото как той ще обясни в ПЕС, че социалистите в родината му имат различна позиция? За Станишев излагацията е огромна и едва ли ще остане без последствия. Напротив, ще има последствия, защото в ПЕС единството е доста важно. А и няма логика да ръководиш европейска партия, ако собствените ти съпартийци в родината ти са против теб.

Като краен резултат в близкото бъдеще ПЕС може да бие шута на БСП, защото има достатъчно начини това да се случи, барабар с Нинова или вече без нея. На хоризонта има и други кандидати да ръководят клетата БСП. И този конфликт работи за тях.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване