01/15/18 07:46
(transmedia.bg)

Над 20 общински болници излизат на протест

Над 20 общински болници, намиращи се извън областни градове, излизат на протест под наслов „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване“. Екипите ще спрат работа в понеделник от 12 до 13 ч. и ще излязат или пред сградите на здравните заведения, или пред съответната община. Спешните случаи, както и хоспитализираните пазиенти, няма да бъдат лишени от грижа по време на протеста.

Акцията е срещу липсата на адекватни мерки за поддържане на нормално  здравеопазване в тези общини. Българският лекарски съюз подрепя протеста. Сдружението на общинските болници в България твърди, че голяма част от общинските здравни заведения са в реален фалит, като към края на 2017 г. 31 от тях имат неразплатени задължения в размер на 24 млн. лв.

Според данните на сдружението причината е в „противоречиви,
необезпечени и безсмислени“ законови изисквания, заложени още с реформата от 2000 г. Болниците работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., а оттогава само минималната заплата се е променила от 180 на 510 лв., припомнят лекарите.

Сумата, която общинските болници настояват да получат от републиканския бюджет, е 30 млн. лв. Сред исканията на протестиращите лекари е и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години и да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване