01/16/18 15:05
(transmedia.bg)

Ян Палах: Майко, татко, братко, сестричке! Не им позволявайте да ме изкарат луд

Малко преди 16 часа на 16 януари 1969 г. Студентът от философския факултет на Карловия университет в Прага Ян Палах напуска общежитието си за последен път.

Преди да излезе младежът оставя прощално писмо. Текстът му гласи:

 

Майко, татко, братко, сестричке!

 

    Когато четете това писмо, вече ще съм мъртъв или близо до смъртта. Знам колко тежко ще ви нарани действието ми, но не се сърдете на мен. За съжаление, не сме сами на този свят. Не правя това от умора от живота, а напротив – защото го ценя твърде много. Надявам се, че деянието ми ще го направи по-добър. Знам цената на живота и знам, че това е най-ценното нещо. Но за вас искам много, за всички вас, така че трябва да платя висока цена. Не губете сърцето си след моята жертва, кажете на Ячек да учи по-усърдно, на Марта също. Никога не бива да приемате несправедливости, в каквато и да е форма, смъртта ми ще ви обвърже. Съжалявам, че никога повече няма да ви видя, вас, които много обичам. Моля ви, простете ми, че толкова сме се карали. Не им позволявайте да ме изкарат луд. Поздравете момчетата, реката и гората.

 

Малко по-късно Палах стъпва на Вацлавския площад. Сваля палтото си. Изважда пластмасова бутилка с бензин, която излива върху себе си и се самозапалва.

Шокираните граждани на Прага се притичват на помощ и започват да гасят пламъците с каквото могат. Ян Палах е откаран с бърза помощ в болница с 85% изгаряния. Голяма част от тях са от трета степен. Издъхва след 3 дни на 19 януари. Неговото самозапалване е израз на протест срещу потъпкването от войските на Варшавския договор на Пражката пролет.

Палах изпраща и писмо до няколко обществени фигури, в което пише за създадена цяла нелегална организация за съпротива с цел да се извърши самозапалване, докато техните искания не бъдат изпълнени. Същяствуването й обаче никога не е потвърдено. Исканията в писмото са за премахването на цензурата и спирането на разпространението на вестник „Zprávy“, официалният вестник на съветските окупационни сили. Освен това писмото призова чешките и словашките народи, живеещи тогава в общата държава Чехословакия, да направят обща стачка в подкрепа на тези искания.

Погребението на Палах е на 25 януари 1969 г. и се превръща в масова демонстрация. Четири години и половина по-късно специалните служби на Чехословакия разкопават неговия гроб. В нощта на 25 октомври 1973 г. тленните останки на Ян Палах са кремирани, а урната с праха му е изпратена на майка му в провинцията. Урната е върната отново в Прага на 25 октомври 1990 г.

Малко известен факт е, че това не е единственото самозаплване в Чехословакия. На 25 февруари 1969 г. 18-годишният Ян Зайиц се самозапалва на Вацлавския площад в Прага в знак на солидарност с Ян Палах.

Общо 27 души се самозапалват в Чехословакия в знак на протест срещу съветската окупация. 20 от тях са спасени от лекарите.

На мястото на самозапалването на Палах и Зайиц е поставен паметник във формата на бронзов кръст.

А ето какво свидетелства специалистът по изгаряния д-р Ярослава Мосерова, която дава първа помощ на Ян Палах в Трета клиника към Карловия университет в Прага:

„Не беше толкова в опозиция на съветската окупация, а в деморализацията, която настъпваше, хората не само се отказваха, но и се предаваха. И той искаше да спре онази деморализация. Замислям се за хората на улицата, множеството от тях, мълчаливи, с тъжни очи, сериозни лица. Когато погледнете онези хора, разбирате това, което всеки вече знае – всички благоприлични хора бяха на прага да правят още компромиси.“

Месеци по-рано през август 1968 г. войски на СССР, България, ГДР, Полша и Унгария нахлуват в Чехословакия, за да смажат либералните реформи на правителството на Александър Дубчек, известно като Пражка пролет.

Те са посрещнати от протести, които с времето са кърваво потушени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване