01/17/18 09:25
(transmedia.bg)

ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти приеха новия закон на Пеевски срещу „вторичното разграбване на КТБ“

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за банковата несъстоятелност. Против бяха от БСП, а от „Воля“ се въздържаха. Промените бяха внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Според вносителите те би трябвало да спрат „вторичното разграбване на КТБ“.

Предлаганите промени включват: забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност; въвеждане на относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка, обявена в несъстоятелност, когато вземането е прехвърлено без реална насрещна престация, и увеличаване на срока за предявяване на отменителните искове по несъстоятелност.

Гласуването стане факт без по законопроекта да се е произнесъл най-големият кредитор – Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), както и Българската народна банка (БНБ), Комисията за финансов надзор (КФН) и Министерство на финансите (МФ). От стенограмата към заседанието на Комисия по правни въпроси към Народното събрание, на което проектът на Пеевски и компания беше одобрен става ясно, че становища не са постъпили от нито една от държавните институции, които отговарят за финансовия сектор.

Според сайта на Народното събрание по законопроекта има само едно становище и то е от лидера на партия Да, България Христо Иванов.

Така е и до днес. Нещо повече. На въпросното заседаниe не е присъствал никой от БНБ, КФН и МФ. Представител е имало единствено от ФГВБ. Юрисконсултът Невена Радева обаче е отказал становище по законопроекта, защото най-големият кредитор на КТБ не е имал време да разгледа законопроекта.

По време на заседанието на правната комисия коментар са направили единствено синдиците на КТБ, според които промените в закона, които Пеевски и компания предлагат, ще помогнат за увеличаване на масата на несъстоятелност.

Дебат по предлаганите промени нямаш и днес. Основните спорове бяха предимно по въпроса  кой е попречил КТБ да бъде спасена през 2014 г. Йордан Цонев каза, че банката е трябвало да бъде одържавена и след това продадена, каквато е била практиката в ЕС. Това би спасило пари на болници, общини и предприятия, а държавата щяла да вземе парите си след продажбата на банката. Тогава против са били от БСП (с председател Михаил Миков), а Бойко Борисов е заявил, че ГЕРБ ще гласуват за такава промяна в закона само ако и БСП я подкрепят.

Отговорът на БСП беше чрез Румен Гечев. „Няма да прикриваме грабежите на разбойници“, каза той.

Вносителят Пеевски не се появи в парламента, за да защити проектозакона си.

Снимка: Сергей Антонов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване