01/17/18 05:46
(http://www.klassa.bg/)

Избират Кола на колите

 

Новата Fiesta отново е фаворит в две категории

Журналисти избират за 21-ви път най-добрите на българския пазар автомобили от различни класове – леки, кросоувъри, екологични, многофункционални, премиум и градски. Финалистите в конкурса "Автомобил на годината" в България бяха обявени от организаторите от „Прес Авто Клуб България“.

За пръв път тази година

ще има един автомобил на годината, който може да е от всяка категория. Абсолютният победител ще се избере на официалната церемония на връчване на наградите, като това ще стане на живо на церемония на 18 януари. Тогава ще се разбере и кои модели ще имат право да ползват запазената марка и лого на Конкурса през цялата 2018 година.

В същото време победител ще има и във всеки клас. Общо 25 модела стигнаха до финалната битка в отделните категории, като те са избрани от близо 90 автомобила, излезли на българския пазар през миналата година. Оценката ще става на база дизайн, задвижване, пътно поведение, функционалност, безопасност и цена/предлагане. Във всяка категория те имат различна тежест. "До този момент давахме титли на атомобили в три основни категории - леки, кросоувъри и многофункционални, и три подкатегории - градски, еко и премиум, то от тази година тежестта на тези шест класа се изравнява", отбелязаха организаторите.

Малките и компактни кросоувъри заемат все по-голямо парче от автомобилния пазар и те се определят като

най-бързо развиващия се сегмент

Бързо настъпват и екологичните коли – електрически, плъгин хибриди и хибриди. Безспорно обаче най-важният въпрос си остава какви коли ще караме през новата 2018 г., коментираха организаторите. Данните от статистиката показват, че ръстът на новите возила през 2017 г. спрямо предишната е с 25 на сто, доста по-голям от европейския. Очакванията и тенденцията е той да продължи. Ако през 2016 на всяка нова продадена кола се падаха 11 сделки с автомобили втора употреба, то през 2017 г. това съотношение е 1:8. Бавно и полека

обновяването на автопарка започва

обобщават организаторите на конкурса. От 3,5 млн. превозни средства най-големият дял се пада на старите над 20 години – 1,34 млн. Още 1,4 млн. са над 15 годишна възраст. Ръстът при реализираните нови с чисто електрическо задвижване е 1260%. Plug-in хибридите също нарастват с внушителните 375%. Повече от два пъти скачат и хибридите, които достигат вече почти 1200 броя за година.

Тазгодишните финалисти

За градски автомобил на годината Ford Fiesta ще се бори за първото място с Hyundai Kona, Nissan Micra, Suzuki Swift и Volkswagen Polo. Новият компактен модел е в надпреварата и в категорията лек автомобил заедно с BMW 5-Series, Honda Civic, Hyundai i30 и Opel Insignia.

При кросоувърите финалисти са BMW X3, Dacia Duster, Hyundai Kona, Peugeot 5008 и Skoda Karoq, при многофункционален автомобил - Isuzu D-MAX и Mitsubishi L200. Фаворитите при екоавтомобилите са BMW i3, Hyundai и Ionig PHEV Mini Countryman S E, Renault Zoe Z.E. 40 и Volkswagen e-Golf, а при премиум автомобилите - ВMW 5-Series, BMW 6 Gran Turismo и Infiniti Q 60, Mercedes-Benz E-Class Coupe и Range Rover Velar. От журито увериха, че критериите са подбрани прецизно, елиминирайки индивидуалните предпочитания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване