01/18/18 07:54
(transmedia.bg)

Brexit мина през долната камара на британския парламент

Камарата на общините – долната камара на британския парламент одобри законопроекта за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде „Ройтерс“. „За“ проекта за излизане на Великобритания са гласували 324 души при 295 „против“.

Според „Ройтерс“ изходът от гласуването е победа за премиера Тереза Мей над нейните политически опоненти, които искат „по-мек“ Brexit.

Сега обаче Мей я чака по-трудна задача. Законопроектът отива за разглеждане в Камарата на лордовете. Британският премиер няма мнозинство в до голяма степен проевропейски настроената горна камара на британския парламент, отбелязва „Ройтерс“.

Законът за Brexit отменя нормативен акт от 1972 г., с който Великобритания стана член на Европейския съюз, и кара европейски закони в британското законодателство.

Новият закон трябва да позволи на Великобритания да продължи да функционира нормално, докато напусне ЕС – нещо, което е предвидено да стане на 29 март 2019 г.

Вчера в изказване пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи Brexit като катастрофа и заяви, че ако британците желаят да останат, ще могат да го направят.

Подобно изказване направи по-рано през седмицата и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване