01/18/18 09:18
(http://www.clubz.bg/)

БСП предлага домашното насилие да е престъпление от общ характер

Домашното насилие да бъде престъпление от общ характер - това предлагат с промени в Наказателния кодекс от БСП като алтернатива на Истанбулската конвенция. Идеята представи пред журналисти лидерката Корнелия Нинова.

В момента, ако в семейството е станала лека или средна телесна повреда, това не се преследва по общия ред, а с искова молба до съда. Изследвания показват, че много от жертвите на насилие не подават такава. Разследващите органи твърдят, че това ограничава действията им.

"С тези предложения, изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които очакват от държавите, които са я подписали, да приведат в националното си законодателство", изтъкна Нинова.

БСП реши да се обяви против Истанбулската конвенция за насилието срещу жените, въпреки подкрепата на техните евродепутати за нея. Лидерът на ПЕС и бивш първи в партията Сергей Станишев реагира остро срещу решението на Нинова. Подобно на "Обединените патриоти" и червените се опасяват от несъществуващата възможност за дефиниране на "трети пол" от Конвенцията.

"Това е първа стъпка от цял комплекс промени, следващата седмица ще продължим с предложения за създаване на помощни центрове във всяка община", каза още Нинова.

Тя изтъкна, че това ще увеличи наказанията за домашно насилие, но отказа да даде подробности. Законопроектът все още не е публикуван на сайта на Народното събрание.

"Отново декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие, както сме го правили досега. За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие", завърши лидерката на БСП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване