01/18/18 11:12
(transmedia.bg)

Купувачът на Общинска банка е имал обвинение за лидер на престъпна група

Петролният бос Георги Самуилов е бил лидер в миналото на Организирана престъпна група (ОПГ). Това твърди онлайн изданието Фрог нюз като се позовава на „обвинително заключение на НСБОП“ от 29. 09 от 2006 г., с което разполага. Според въпросния документ,като собственик на фирма „Инса ойл“ Самуилов е ръководил организирана престъпна група с пет лица.

„Инса ойл“ беше посочена от Българската народна банка (БНБ) като притежател на „инвестиционни дялове без право на глас в одобрения кандидат – купувач за Общинска банка, регистрираният в Лихтенщайн фонд Novito Opportunities Fund.

От становищете на БНБ, с което продажбата беше разрешена, се разбира, че „Инса ойл“ няма реална собственост над Novito, но практически финансира покупката.  Всички акции от капитала на заявителя са собственост на „КАИАК Фонд Мениджмънт“ – дружество, учредено съгласно законодателството на Лихтенщайн, представляващо алтернативен инвестиционен фонд, лицензиран и надзираван от Органа за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн, обяви БНБ.

Фрог нюз цитира данни на НСБОП, според които в резултат на действието на ОПГ са били укрити данъци в размер на 3 462 092 лв. Според антимафиотите от 14 декември 2004 г. до 15 март 2006 г. при условията на продължавано престъпление, групата е подавала към данъчните неверни данни за дейността на фирмата. Разследващите тогава са категорични, че размерът на декларираните продажби на гориво и начисления към тях ДДС не съответства на действителния.

Това е отбелязано и в Заключителното постановление на службата, издадено срещу Стоилов и компания на 1 юни 2016 г. На фирмата е била извършена и ревизия. От нея ставало ясно, че държавата е била ощетена от неплащане на акциз в размер на 34 712 422 лв.

„В ревизионния акт е отбелязано, че от чужбина се внася суровина, за която се плаща в пъти по-малък акциз. Освен това се „извършва продажба, без съответното отразяване“, пише Фрог нюз.  Има и още: „Водена е счетоводна отчетност и деклариране на неверни обстоятелства в ежедневните справки“. Отбелязано е, че горивото е било тежко, а се е продавало като моторно. Посочено още, че всичко е било извършено с умисъл.

НСБОП стига до заключенията след акция през март 2006 г., водена от вече покойния ген. Ваньо Танов. Тогава антимафиотите влизат едновременно във всички петролни бази на „Инса ойл“ в страната. Танов разпорежда служителите, които ще направят замерванията за качеството на горивото, да бъдат от различни краища на България, за да пресече евентуалните опити за корупция. Генералът избира да действа в момент, когато Самуилов е в чужбина.  Танов се заема с Георги Самуилов веднага след като става шеф на Агенция „Митници“ през 2009 г. Според медийни публикации, обаче удря на камък, заради „политически“ чадър на високо ниво от ГЕРБ. Издания отбелязват, че петролният бос е спонсорирал МВР и МО в първото правителство на Бойко Борисов чрез доставка на гориво.

„Да, аз съм спонсор и на ГЕРБ и на БСП“, казва Самуилов в свое интервю от 2011 г.

През 2009 г. обаче съдът оправдава Самуилов и петролната компания „Инса ойл“ по обвинение в укриване на данъци. „Това е третото съдебно дело, заведено през 2006 г. срещу компанията, което тя печели“, обявяват в свове прессъобщение от „Инса ойл“ тогава. Съобщението в момента не е налично на сайта на „Инса ойл“.

Георги Самуилов е бивш финансов директор на „Мултигруп“. Заедно с бившия шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност и издател на в. „Земя“ Димитър Иванов са били в ръководството на компанията за горива „Арес“, част от „Мултигруп“.

Самуилов е бивш собственик на футболния отбор „Ботев“ – Пловдив, но напусна клуба след скандал с феновете.

 

 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване