01/18/18 21:29
(http://offnews.bg)

Москва обвини Киев, че се готви за нова война

Русия обвини украинските власти, че се готвят за нова война, след като парламентът в Киев прие закона за реинтеграция на Донбас. Законът определя въоръжения конфликт в източната част на страната като "временна руска окупация".

От момента на одобряването му на първо четене, на 6 октомври миналата година, този документ претърпя известни корекции, но запази главната си цел - да подкрепи законово линията на Киев за решаване на Донбаския проблем по силов път, пише в комюнике на руското външно министерство.

На практика Порошенко получава неограничени, близки до диктаторските правомощия за потискане на инакомислието и недоволството. Това може да бъде определено само като подготовка за нова война, твърди руското външно министерство.

В закона се заявява безапелационно, че Русия извършвала престъпен акт на агресия срещу Украйна. Фактически Киев се опитва да отхвърли отговорността за разрушенията и страданията, които носят на народа необмислените действия на украинските власти и да прехвърли вината на Русия - пише още в комюникето.

За съжаление, свидетели сме как се създава ситуация, в която има опасност от ескалация на напрежението в Украйна с потенциално непредсказуеми последствия за общия мир сигурност, твърдят от руското външно министерство.

Конфликтът в Източна Украйна започна след свалянето на проруския президент Виктор Янукович. От април 2014 г. загинаха над 10 000 души.

Споразуменията от Минск, подписани през февруари 2015 г. с посредничеството на Русия, Франция и Германия, позволиха намаляване на интензивността на боевете, но не доведоха до политическо уреждане на конфликта, припомня АФП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване