01/19/18 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Жалбите от лоши стоки изместиха пътуванията

 

По 18 души на ден се оплакват от услугите на “Топлофикация“

Потребители са се жалвали от некачествени купени или подарени стоки по време на празничните дни. Това сочи справка на Комисията за защита на потребителите, предоставена на „Монитор“. Тогава 100 граждани са потърсили връзка с контролния орган. За разлика от минали години обаче не е имало оплаквания за сериозни нарушения в сферата на туризма. В същото време обаче запитванията от страна на потребителите са се увеличили с една трета спрямо същия период на 2016 година. Тогава оплакванията са били най вече във връзка с ползването на пакети за туристически услуги.

През декември процентът на върнати стоки скача с около 10 – 15 на сто, стана ясно и от председателя на Българската асоциация за електронна търговия Петър Ванчев.

„Най-малък дял е при играчките, тъй като повечето пъти малчуганите нямат претенции към подарените им кукли или колички. Най-много пък се връщат дрехи, тъй като там рискът да не ни стане или да не ни хареса желаният артикул е много по-голям“, обясни той.

По думите му напоследък все повече хора разбират предимството на онлайн пазаруването пред това да се мотаят в мола. Особено пък за по-маловажни покупки предпочитали да отделят повече време в сърфиране в нета и да направят по-голямо проучване, отколкото да ходят по магазините, където доста често цените са еднакви като тези в сайтовете.

КЗП е съдействала за ускоряването на доставката на поръчаните стоки и е извършила проверка на общите условия на въпросните електронни магазини, за да установи дали с тях те са поели ангажимент за по-бързодоставяне на покупките от законовия срок от 30 дни. 

По 20 оплаквания на ден от недоволни клиенти пък са получавали във Федерацията на потребителите. Това обясни пред „Монитор“ изпълнителният секретар Емил Георгиев. Както обикновено, 90% от тях са срещу парното. 150 са жалбите само от началото на годината. 130 от оплакванията са срещу „Топлофикация“, 15 срещу „Софийска вода“.

Жалби най вече от обществени услуги като ток, парно и топла вода получават и в асоциация „Активни потребители“. Тенденцията през последните години се запазва. Има увеличения обаче при оплакванията от хора, които търсят правата си при провалени полети.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване