01/19/18 09:32
(http://www.klassa.bg/)

НЕ ОЧАКВАЙТЕ МНОГО ОТ БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС

 И накрая, една страна, която се присъедини към ЕС без установена върховенство на закона, пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, като даде приоритет на интеграцията на страните от Западните Балкани. Това пише Аделина Марини в статия за Balkaninside.

България заедно с Румъния се присъедини към ЕС през 2007 г. под специален мониторингов механизъм, въпреки че  политическите елити продължиха да саботират създаването на върховенство на закона и демокрацията, се казва в статията.

По ирония на съдбата, по време на шестмесечното ротационно председателство, което започна миналата четвъртък, страната ни ще трябва да работи точно за защитата на върховенството на закона, която е атакувана в Полша – роля, която поставя правителството на Бойко Борисов в неудобно позиция.

Въпреки че принципът на правовата държава е споменат като основополагащ принцип на ЕС в неговия договор, темата не е била наистина в дневния ред доскоро. Изключения бяха направени чисто формално за страните кандидатки и за оценка на „напредъка“ на България и Румъния в понякога силно политизираните доклади на Комисията, които вече не се представят дори на официални пресконференции, а в затворени „технически брифинги“ за кореспондентите от Брюксел.

Смята се, че върховенството на закона и демокрацията са дадени и че страни като България са изключение. Въпреки това, с нарастването на така наречените нелиберални режими в Централна Европа и с избирането на Емануел Макрон за президент на Франция, върховенството на закона се превърна внезапно в приоритет за ЕС.
Прочетете пълния текст на: Sofiapress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване