01/19/18 05:53
(http://www.klassa.bg/)

Училище прави музейна сбирка за Кирил Христов

 Музейна сбирка, посветена на живота и творчеството на поета Кирил Христов /1875-1944/ предстои да отвори вратите с една от залите на старозагорското основно училище, чийто патрон вече 45 години е авторът на култовия стих „Жени и вино, вино и жени!“.

През почти петте десетилетия преподавателите в ОУ „Кирил Христов“ са събрали плакати, програми и покани за тържествата, посветени на твореца, публикации за него както и няколко документални ленти, подготвени от ученици .Сред най-ценните експонати е посмъртната маска на Кирил Христов, дарена преди време от режисьора Вили Цанков.

В школото се пазят и пет реплики на портрети от различни автори, пред които Кирил Христов е позирал. Очаква се за 22 март, когато сбирката ще бъде официално открита, да постъпи и още един оригинален портрет, съхраняван от внучката ум Невена Христова.

Кирил Христов остава отрано сирак и напуска Стара Загора твърде млад, до края на живота си почти не се е завръщал тук. Къщата, в която е роден и отрасъл от години е отдадена под наем на арменската общност в Града на липите, там се помещава арменската черква. За поета напомня само паметната плоча.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване