01/19/18 05:46
(http://www.klassa.bg/)

Учител на Васил Михайлов постави пиеса, в която е играл преди 30 години

 Пиесата „Голям, колкото малка ябълка“, написана преди 3 десетилетия от поета Петър Анастасов и играна за пръв път в театъра на град Търговище, възроди на сцената в Стара Загора режисьорът Борис Дюлгеров, който на 7 март ще навърши 87 години.

Дюлгеров е първи учител по сценично майсторство на големия Васил Михайлов, когото подготвя за кандидатстване във ВИТИЗ, като му подбира една от басните на Крилов. Като студент пък в курса на проф. Кръстьо Мирски през 1953 година печели първо място в конкурс за говорител на националното радио. След него на второ място останала бъдещата телевизионна легенда  Никола Филипов, останал в спомените на три поколения зрители като …чичко Филипов. Сред първите му роли е Попчето във вазовата „Хъшове“, играна на сцената на още незавършения театър в Димитровград, поставена от легендарния някога Стефан Гъдуларов.

По ирония на съдбата Дюлгеров е играл главния герой , писателят Александър Дарев в първата постановка на „Голям , колкото малка ябълка“, на сцената в Търговище през 1987-а си партнирал с актрисата Мария Гинкова. Тридесет години по-късно, през лятото на 2017-а случаен разговор  за отминали времена го кара да посегне , вече към режисьор към творбата на Анастасов. Оказало се, че драматургът е нанесъл някои поправки и я е предложил на театъра в Кърджали.Където обаче нямали подходящи изпълнители.

Няколко месеца по-късно „Голяма , колкото малка ябълка“  оживя на камерната сцена на драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора. В образа на писателя Дарев е актьорът Христофор Недков, а Марта играе познатата от филма „ХІ А“ Весела Петрова. Режисьорът признава, че макари за кратко изпитвал колебание дали Недков или колегата му Ивалин Димитров да покани , докато за Весела бил категоричен още като я видял като Бианка от „Укротяване на опърничавата“.

„Не съм правил сравнения с моята игра някога и играта на Христофор, изминали са толкова много години, че образът ми беше поизбледнял, а и Анастасов е нанесъл доста поправки в текста. Пиесата е станала по-дълбока, по-социална. Ако и да е писана в едно друго време за България звучи актуално, защото поставя на дневен ред проблема за отстояването на човешките ценности.Радвам ме фактът, че още на предпремиерата публиката реагира изключително точно , а репликите на героите като че ли попаднаха в разоран чернозем и покълнаха…“, коментира Дюлгеров. Който въпреки годините  не спира да крои планове за бъдещи постановки. Надява се сред тях да е нова пиеса на Анастасов, с когото го свързва отдавнашно приятелство. Ако пък тя не е завършена – размишлява дали да не върне към нов сценичен живот драмата му „Църква за вълци“, послужила като основа за едноименния филмов сериал от 2004 година на режисьора Николай Ламбрев.

„Годините са порок само за онзи, който предпочита да се жали и оплаква от тях.Трудничко бих изиграл сега някои от любите си герои, не защото нямам сили, а защото те не са на моята възраст. Но смятам, че мога да поставя още някоя и друга пиеса, стига да има директор на театър, който да ми уйдиса на акъла…“, с усмивка на лицето коментира доайенът.

Кратък преглед на „артпортфейла“ му показва, че изборът е повече от впечатляващ: от „Имен ден“ на унгареца Акош Кертес, през „Разплата“ на румънеца Йон Лука Караджале и „Четвърта-пета степпен по скалата на Рихтер“ от Кольо Георгиев, та чак до мюзикъла по добривойниковата „Криворазбраната цивилизация“ с музиката на Дечо Таралежков .

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване