01/22/18 11:52
(transmedia.bg)

Борисов: Дъблинското споразумение буквално цепи Европа

 

 

Дъблинското споразумение буквално цепи Европа и затова ще се наблегне на компромис, да се затворят границите, да се влиза само през КПП, да се изградят центрове за сигурност в Либия и Турция.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с чешкия премиер Андрей Бабиш, предаде БГНЕС.

Дъблинското споразумение се отнася до бежанския статут на всяка една членка на ЕС. То цели „бързо да определи страната от ЕС, длъжна да отговори на бежанската жалба и да подготви преместването на жалбодателя в тази страна-членка, в която той първо влиза на територията на ЕС“. Много от страните, формиращи външните граници на ЕС – България, Италия, Гърция, Малта, са за преразглеждането му, като се отчетат спецификите на тези държави.

Между България и Чехия няма нерешени въпроси, има огромно приятелство и доверие. Решенията, които предлагаме, са да се удължи споразумението с Турция, България е пример за опазване на границата, чухте преди малко. Имаме доверието и подкрепата.

Дипломацията ни да е такава, че да работи за мирен процес, добави Борисов. Тези, които бягат от войната, трябва да се погрижим за тях и да знаем за колко време ще се върнат по родните си места или за времето, за което са тук, да им създадем нормални условия на живот.

Това ни подхожда на Европа. Колегите от Вишеградската четворка не биха погледнали с лошо око, ако се грижим за жените и децата, но в центрове за сигурност извън ЕС. С разбирателство и такт ще намерим верния тон. Всички сме солидарни, че нашата Европа е обща и трябва да си я защитим, добави Борисов. За кохезионната политика сме единни.

В сферата на действията между спецслужбите и борбата с тероризма, прането на пари, ние трябва да продължим на 100% да имаме необходимия обмен, уточни Борисов. Нормализирането на отношенията с Турция гарантират по-силно участие на самата Турция в НАТО, това го споделяме като цел, защото това са наши съседи и трябва да решим проблема с мигрантите на масата за преговорите. Обсъдихме също селскостопанската политика, енергетиката. Това са рамките, по които се очаква България да има роля и моментът е подходящ, защото добрият тон, приятелството, които имаме с Вишеградската четворка, можем да намерим прагматично решение за тези огромни проблеми. Без тяхното решение не виждам как Европа ще върви напред. Продължаваме да работим по тези теми, каза още Борисов.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване