01/22/18 06:33
(http://www.klassa.bg/)

Г. Свиленски: Ние постигнахме първата цел - управляващите да си признаят, че в България корупцията е на голямо ниво

 Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски

Според Свиленски, внасянето на мотивите за вота на недоверие вече е довело до промени в позициите на правителството, защото дотогава в по-голямата си част народните представители от управляващата коалиция са отричали да има проблем с корупцията.

„Откакто внесохмe вота - от 17-ти до днес, вече виждам, че и управляващите, и правителството, и самият министър-председател признават, че в България има корупция. Тоест, ние постигнахме първата цел - те да си признаят, че в България корупцията е на голямо ниво, на високо ниво, което пречи на функционирането на държавата... Те си признаха, че България е най-корумпираната държава. Хайде сега да видим какви мерки, какво направиха през тези 8 месеца, ако искат и през трите правителства, за да спрем тази корупция, която удушава държавата“, заяви заместник-председателят на ПГ на БСП. „Единствено българският народ до този момент – 88% , твърдеше, че има корупция в България. Бизнесът – 83%, твърдеше, че е подложен на корупция. 79% от обществените поръчки са предизвестени. Всичко това ни накара да внесем този вот“, уточни той.

Борисов от 9 години управлява България, припомни депутатът и изтъкна, че премиерът и преди е търсел съдействие на европейски експерти по борба с корупцията. Така е била създадена и БОРКОР. „Борисов не е от вчера министър-председател. Министрите му не са от вчера министри. Те са втори, трети мандат министри и те сега да ни говорят, че до две-три години ще се сборят с корупцията…“

Важната задача според Свиленски е „да свалим правителството в предстоящия вот на недоверие. След като направим тази първа стъпка, ще седнем и ще обмислим всякакви варианти за управление на държавата. Според нас, единственият вариант, това са предсрочни избори. Няма как да се съглася с колегата Ахмед Ахмед от ДПС, че когато всички партии се обединят, ще стане някакво чудо в България. Напротив. Тогава народът ще ни стане опозиция и мисля, че доста по-бързо такъв тип управление ще катастрофира“.

Свиленски е категоричен, че най-важната мярка за борбата с корупцията e въвеждането на електронното управление, но по темата има „абсолютна имитация на дейност“, защото „когато се въведе електронното управление, спира корупцията, спират обществените поръчки. Спират обаче и гласовете, които ГЕРБ получава, благодарение на тази администрация, която стои на тези гишета.

Изхарчени са 200 милиона лева, а факт е, че резултатът от това електронно управление е нула. „И самият вицепремиер казва: "Борбата е да махнем гишето“, защото гишето в дадените администрации е инкубаторът на корупцията. Това е власт. Само че те не искат да го махнат. Те искат да харчат пари! Милион по милион за някакви проекти единични, които един с друг проект не си комуникират, не си говорят и към днешна дата ние нямаме никакво електронно управление“, твърди Свиленски.

Депутатът припомни и предложението на БСП разходите за доизграждане на управлението да бъдат разписани по пера.

 „Няма кой да даде 6 месеца спокойствие на която и да е управляваща партия - да си прави каквото си иска, под алибито, че сме председатели на Европейския съюз“, обобщи той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване