01/23/18 06:51
(http://www.klassa.bg/)

Европа срещу Тръмп на Световния икономически форум в Давос

 Политици, представители на бизнеса и банкери ще се срещнат в швейцарския курорт Давос на Световния икономически форум. Тази година основната тема на започващото във вторник събитие е "Създаване на споделено бъдеще в един разкъсан свят".

Десетилетие след фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, който предизвика глобалната финансова криза, икономиката отново бележи растеж и фондовите пазари достигнаха рекордни нива. И все пак световните лидери се страхуват, че обещаващите икономически перспективи могат да се окажат неизпълними заради обезкуражаващия брой геополитически заплахи – от протекционизма и изменението на климата до кибератаките и опасността от ядрена война, пише Reuters.

"Не всички геополитически заплахи са заплахи за финансовите пазари", казва Аксел Вебер, председател на швейцарската банка UBS.

Докладът за глобалните рискове, публикуван от Световния икономически форум миналата седмица, показа, че мнозина виждат повишен риск от политически и икономически конфронтации между водещите страни през тази годинa.

САЩ срещу всички

Участието на американски президент за пръв път от почти две десетилетия ще бележи четирите дни на форума в Давос. Форумът ще бъде открит във вторник с реч на индийския премиер Нарендра Моди и ще приключи в петък с обръщението на Тръмп към огромната аудитория. Официални представители на Белия дом казаха през уикенда, че ограничаването на дейността на правителството в Съединените щати е малко вероятно да попречи на президента да пътува.

В дните между Моди и Тръмп лидерите на най-големите европейски държави, отсъстващи от Давос миналата година и вдъхновени от собственото си икономическо възстановяване, ще предложат алтернативна визия на тези на Тръмп и Си Цзинпин, китайският президент, който според европейците не е изпълнил обещанието си отпреди година да отвори Китай за чуждестранни инвестиции.

"Обвинението" ще бъде водено от френския президент Еманюел Макрон, който покани много от бизнес лидерите, които ще бъдат в Давос, във Версайския дворец в понеделник, за да ги убеди да инвестират във Франция. Френският президент ще говори на форума в сряда, когато ще предложи своя "диагноза" на глобализацията и ще определи визия за справяне с нарастващите неравенства, глобалното затопляне и възхода на национализма.

"Не мисля, че Макрон ще успее да се справи с това да бъде контра-Тръмп", каза Робин Ниблет, директор на аналитичния институт Chatham House в Лондон.

Към позицията на Макрон ще се присъединят германският канцлер Ангела Меркел, която ще се завърне на световната сцена след месеци на политическо безпокойство в страната си, и италианският премиер Паоло Джентилони. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който се връща в Давос след 20-годишно отсъствие, също се очаква да говори.

Сред другите присъстващи лидери ще бъдат британският премиер Тереза Мей, израелският Бенямин Нетаняху и няколко африкански лидери, включително новият президент на Зимбабве Емирсън Манганга, деветима лидери от Близкия изток и Северна Африка, шестима от Латинска Америка и канадският премиер Джъстин Трюдо.

Министър-председателят на Канада ще бъде съсредоточен върху важната седмица за преговорите за Северноамериканско споразумение за свободна търговия (NAFTA). Канадският премиер очаква САЩ да се оттеглят от търговското споразумение, но е убеден, че за трите държави (Мексико - бел. ред.) е по-добре да останат в него. Докато е в Давос, Трюдо ще бъде домакин на дискусия за икономическите кръгове "Канада - САЩ" с бизнес лидери, като ще подчертае важността на връзките между двете страни.

Миналата година единственият пратеник от лагера "Тръмп" беше Антъни Скарамучи, финансист от Ню Йорк, който беше уволнен само след 10 дни като директор по комуникациите в Белия дом.

Тази година на събитието се очаква да пристигне голяма делегация от САЩ, в това число министърът на финансите Стив Мнучин, държавният секретар Рекс Тилърсън и зетят на Тръмп Джаред Кушнер.

За пръв път от години Иран няма да бъде представен. Служителите на Световния икономически форум не можаха да кажат дали късната отмяна на присъствието на иранския външен министър Джавад Зариф е имало нещо общо с решението на Тръмп да говори.

Gender quality и в Давос

Тазгодишната конференция ще включва няколко сесии за сексуален тормоз, акцент върху движението #MeToo, което избухна след твърдения за сексуално насилие на холивудския продуцент Харви Уанстайн.

Форумът беше критикуван през последните години, че не представлява жени и по тази причина тази година във форума ще вземат участие седем жени, включително Кристин Лагард, ръководител на МВФ, и Джини Ромети, изпълнителен директор на IBM.

www.capital.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване