01/24/18 15:06
(http://www.clubz.bg/)

Бойко Борисов с две министърки в Давос

След 13 години отсъствие, България отново участва в Световния икономически форум в Давос, този път с премиера Бойко Борисов, придружен от министърките по туризма и европредседателството Николина Ангелкова и Лиляна Павлова. За последно там беше поканен министър-председателят Симеон Сакскобургготски през 2005 г., а преди него - президентът Петър Стоянов.

За българската делегация се разбра днес, когато тече вторият ден от началото на форума в швейцарския курорт. Борисов, Павлова и Ангелкова ще участват във форум за икономическото възстановяване на Западните Балкани. Новината за това съобщи посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева в интервю за bTV. Неофициално се твърди, че нейните дипломатически усилия и контакти са помогнали за поканата, която се отправя от президента и създател на Световния икономически форум проф. Клаус Шваб.

Посланик Плугчиева изтъкна, че се следят много критерии, които страните трябва да изпълнят, за да бъдат поканени: икономическа характеристика, политическа стабилност и активност на съответния държавен лидер. Разбира се, има значение и председателството на Съвета на ЕС, както и положените от наша страна сериозни дипломатически усилия, заяви Плугчиева.

Във форума тази година участват близо 3000 души, като политиците са най-многобройни. Ще бъдат представени над 70 държави, като най-голям е интересът към американския президент Доналд Тръмп, който се очаква да представи на лекция на 26 януари стратегията си "Америка на първо място". Президент на САЩ участва за първи път от 18 години насам, тъй като за последно в Давос е бил президентът Бил Клинтън. Тук са и френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и др.

Форумът се провежда под мотото "Общо бъдеще в един разделен свят". По традиция в кулоарите на Давос се уреждат различни неформални лидерски срещи. Такава се очаква да е срещата между премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, по темата за името на бившата югославска република. По-рано днес Ципрас говори в панел на тема "Стабилизирането на Европа", където заяви, че Гърция се справя с кризата с бежанците с "достойнство" и обвини държавите членки на ЕС, обявили се срещу квотите за преместване, с думите, че така допринасят за "екзистенциалния проблем" на Общността.

Ципрас каза още, че страни като Унгария са отказали да се споразумеят, че всяка държава-членка приема определен брой бежанци, за да облекчат натиска върху Гърция и Италия и че "много страни вярват, че ако проблемът не е в собствения им заден двор, това не е техен проблем". В Гърция има близо 60 000 бежанци.

Европейският съюз трябва да бъде "по-смел в поставянето на въпроса за бежанците начело на дневния си ред. Ако смятаме, че ЕС е а-ла-карт организация, където някои хора могат да извлекат ползи, без да имат каквито и да било отговорности, това е проблем за съвместното ни бъдеще, заяви гръцкият премиер, цитиран от "Катимерини".

Той добави, че строгите мерки за икономии и реформи, приложени спрямо Гърция, са допринесли за проблема, проправяйки пътя за възхода на националистически и популистки десни сили, които се противопоставят на европейския принцип за споделени ценности. 

Публикувана на 01/24/18 15:06 http://clubz.bg/63331-bojko_borisov_s_dve_ministyrki_v_davos

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване