01/24/18 05:53
(http://www.klassa.bg/)

Борисов се скри от вота на недоверие

 Премиерът Бойко Борисов така и не се яви в Народното събрание при дебата по вота на недоверие, предизвикан от БСП заради несправянето на кабинета с корупцията. Въпреки многократните призиви от страна на левицата той да се яви, парламентарната шефка Цвета Караянчева от ГЕРБ упорито обясняваше, че той имал "международни ангажименти", но следял дискусията по телевизията.
"Да поканим министър-председателя. Това е неговото правителство и този вот на недоверие е към неговия кабинет. Без министър-председателя няма как да започнем дебати", мотивира се зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев. Колегата му Антон Кутев с ирония добави, че няма как премиерът да не знае какво дебатират в НС и също настоя за появата му. Тъй като преди началото на дискусията опозицията да нямаше право да поиска почивка, от БСП напомниха на Караянчева, че при важни причини може да обяви такава. Няма да дам почивка, защото няма особени обстоятелства, няма и шум в залата изцепи се тя.
Зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков изброи причините за вота. "Вотът на недоверие не е демонстрация на самоволна опозиционност, саботаж или търсене на евтина реклама. Този вот е продиктуван най-вече от бездействието на правителството на ГЕРБ и ОП по чувствителна за обществото ни тема", подчерта той. Социалистът припомни редица данни от международни изследвания, сочещи корупцията като основен проблем за България. Корупционният тумор разяжда органите на нашата страна и това е видно отдалеч, съжали той. Ремонтът на НДК, Суджук- и Хасковогейт, санирането и проблемите в редица сектори също бяха изброени.
С изключително остра реч Корнелия Нинова също обоснова мотивите на социалистите за искания вот.
"Страх ли го е, притеснява ли се или не уважава Народното събрание, което го е избрало за министър-председател", учуди се на липсата на Борисов Таско Ерменков от БСП. Няма държава, в която се гласува вот на недоверие за корупционната политика на правителство и премиерът да не присъства, възмути се той и поиска почивка до появата на Борисов. Караянчева обаче отпусна само 15 мин.
След почивката депутатът от "БСП за България" Стоян Мирчев обяви, че като стояща най-високо в парламентарната държава, Караянчева трябва да осигури присъствието на премиера в пленарната зала. "Аз имам вяра във вас. Вие сте смела жена за разлика от страхливеца, който се е скрил в Министерския съвет", остър бе Мирчев. Колегата му Славчо Велков поиска депутатите да изчакат Борисов след срещите му. Той добави, че е подготвил за премиера материали, с които да го запознае за опити за контрабанда по границата. Той разкри, че през ноември м.г. автомобил с испански дипломатически номера е задържан на границата, докато прекарвал незаконно повече от 35 кг сребърни и златни накити цигари, без бандерол и лекарства. Двете лица в колата са освободени, а делото по случая е срещу неизвестен извършител. Единият е осъществил 298 пътувания за 22 месеца, повечето от които с дипломатически паспорт. Велков определи това като пример за прикриване на опит за корупция и крупен контрабанден канал.
Георги Гьоков от БСП се възмути, че България вече е премиерска, а не парламентарна република. Депутати от "БСП за България" няколко пъти тропаха по банките със скандирания "Оставка".
Оживление в залата настъпи, когато Елена Йончева от БСП все думата. Тя отново изреди много съмнителни сделки на управляващите. "Финансово-икономическите схеми на ГЕРБ генерират корупция и бедност в родината. Тези схеми се ползват за печелене на избори, като част от ресурса се използва и за купуване на медийно влияние", обобщи тя. В момента, в който посочи община Хасково като пример за корупционни схеми, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев подскочи. Той нападна Йончева с обвинения за участие в офшорни фирми и финансиране от държавни предприятия. Депутатката от БСП призова, ако някой притежава информация за конкретни корупционни схеми, да внесе сигнал до прокуратурата и останалите компетентни органи. Тя увери, че никога не е използвала държавни или общински средства, нито съм участвала в държавен или общински бизнес.
Междувременно вчера стана ясно, че Конституционният съд е отложил за 30 януари заседанието си по казуса с подадената и гласувана от депутатите оставка на Добрев като депутат.
След часове дебати вицепремиерът Валери Симеонов реши да атакува опозицията с обиди, освен това нарече вота жалък и инфантилен. Той се обиди от обвиненията за некачествената и скъпа ограда с Турция, оплака се и от филма на Елена Йончева по темата. Все пак отговори на Нинова, че е спазил обещанието си да пусне в прокуратурата сигнали за туризма - те били "между 4 и 6".
"Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов. Но в прокуратурата има две производства за оградата, за която вина носи Валери Симеонов. Срещу Елена - нищо, срещу него - две", контрира го Нинова. Тя се възмути от грубия и недопустим език на вицепремиера. "Има една хубава мисъл - не трябва да се обиждаш, когато говори умен човек, а когато говори глупав, защо изобщо да се обиждаш", попита Нинова иронично.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване