01/24/18 13:18
(transmedia.bg)

Нено Димов защити пред Европейския парламент плановете за застрояване на Пирин

Министърът на околната среда Нено Димов защити плановете на правителството за Пирин по време на изслушване комисията по Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент. Димов беше категоричен, че решението не нарушава по никакъв начин, както българското, така и европейското законодателство.

Въпросът за скандалното изменение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ беше поставен от Карин Каденбах от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

„Аз съм виждала този парк само на снимка, но има широки групи, които са загрижени за бъдещето му“, започна изказването си Каденбах и допълни, че паркът съдържа две големи зони от „Натура 2000“ и е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

„Предстои предоговаряне на правото на застрояване и Вие твърдите, че само 2% ще бъдат отворени за застрояване; ще се изгради нов въжен лифт. Но има и планове за изграждане на нови писти и реконструкция. А като се разгледат плановете става ясно, че около 42% ще бъдат отворени за водохващане. Според българското законодателство това е допустимо само за питейна вода. Но ние се опасяваме, че те ще бъдат използвани и за производство на изкуствен сняг. Вашето решение от 28 декември не отговаря изцяло на европейското законодателство. Ние смятаме, че е нарушена директивата за опазване на околната среда“, каза Каденбах.

„Задавате ми въпрос, който е свързан изключително с националната политика, няма много допирна точка с председателството на Съвета. Бих влезнал в подробности след това, но сега, за да не кажете, че бягам от въпроса ще отговоря“, каза Димов.

„Двата процента са така и така отделена буферна зона, включително и от ЮНЕСКО, това става зона за туризъм и всички действия, които са разрешени, са в рамките на тази зона, и нищо извън това. А останалите 45%, за които говорите, те са действително за питейни нужди и това е разрешено от българския закон и не противоречи по никакъв начин на никой европейски закон. Нещо повече, ние говорим в момента за достъпа до вода на гражданите. Гражданите на ЕС трябва да имат достъп до чиста питейна вода“, допълни той.

„От тази гледна точка аз не виждам противоречие. Нещо повече, и комисар Вела в интервю каза, че на този етап няма нарушено българско законодателство и европейско. Аз съм убеден, че ние няма да нарушим и в бъдеще време законодателството и на България и на ЕС“, завърши изказването си Димов.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване