01/24/18 10:26
(transmedia.bg)

Почина американската писателка Урсула ле Гуин

 

Американският автор на научна фантастика и фентъзи Урсула ле Гуин, една от най-известните жени, творящи в жанра, е починала на 88-годишна възраст, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

„Семейството на Урсула ле Гуин е дълбоко натъжено да обяви, че тя е починала вчера следобед“, пише в късо съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.

Ле Гуин е най-известна със своите книги от серията „Землемория“, които започва да пише през 60-ге години, в които чирак-магьосник се бори срещу силите на злото, както и с авторството на „Лявата ръка на мрака“. Тя е сравнявана с автора на „Властелинът на пръстена“ Толкин.

„Ще имаме нужда от писатели, които могат да си спомнят свобода. От поетите, мечтателите – реалистите на по-голямата реалност…“, каза известната американска фентъзи писателка Урсула Ле Гуин в своята забележителна реч, която изнесе по време на Американските награди за най-добри книги през 2014г.

В речта си тя каза още:

„Мисля, че идват тежки времена, когато ще искаме да чуваме гласовете на писатели, които могат да виждат алтернативи на сегашния ни живот и могат да поглеждат извън нашето покосено от страх общество и неговите натрапчиви технологии. Да виждат други начини за съществуване и дори да си представят някои реални основания за надежда. Точно сега имаме нужда от писатели, които знаят разликата между писането за пазара на широката публика и практикуването на едно изкуство. Разработването на писмени материали, за да прилягат на стратегии за продажби с цел да се максимизира корпоративната печалба и приходите от реклама не е съвсем същото като отговорното публикуване и писане на книга. И все пак виждам как отдела по продажби контролира редакционния. Виждам моите собствени издатели в една глупава паника на невежество и алчност, таксуват обществените библиотеки за електронна книга шест или седем пъти по-високо, отколкото клиентите.“

Автор на поредиците от романи, а също и на редица разкази, творбите на Урсула ле Гуин са изключително харесвани в цял свят. Освен фантастика, те вплитат в себе си и човешките отношения и развитието на личността през превратностите на съдбата.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване