01/24/18 08:46
(http://www.clubz.bg/)

Президентът Радев: Да изведем отношенията с Русия от ледената епоха

Президентът Румен Радев отчете подобряването на отношенията с Русия като своя заслуга в първата година от мандата си и призова през 2018 г.  "да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварихме". Наред с това през тази година държавният глава се зарече да работи за свободата на словото и В края на словото си той благодари на екипа си за съвместната им работа за тази една година.

Вярвам, че 2018 година, когато отбелязваме 140 години от Освобождението на България, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих.

Президентът критикува действията на управляващите, като посочи, че сектор сигурност е в критично състояние. Не успях да убедя управляващите в спешната необходимост от ревизия на приетия от тях план за отбрана, за да се увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП, каза той. Получил уверение, че планът ще се преразгледа през септември, но с неясен резултат. Радев посочи, че работата на изпълнителната власт прилича на тържествен марш на място, корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество.

Свободата на словото е под въпрос в третото десетилетие на демократични промени. Парламентарната република атрофира, парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. 

"Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решения и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа на правосъдната система и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече", каза Радев относно приоритетите си през 2018 г.

По думите му децентрализацията на общините е важна стъпка и не може да бъде отлагана повече. Необходими са и спешни мерки в системата на образованието, които да не са свързани само със заплати и ремонт на училища.

Нямам никакво намерение да създавам свой политически субект, това съм го обявил отдавна, заяви държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване