01/24/18 13:46
(http://www.clubz.bg/)

С глас от ГЕРБ парламентарна комисия отхвърли Истанбулската конвенция

Предложението за ратификация на Истанбулската конвенция е било отхвърлено от комисията по младежта и спорта в Народното събрание. Гласовете били 9:10 в полза на позицията "против" документа, като за резултата допринесъл един глас "против" от ГЕРБ - този на бившия конституционен съдия Георги Марков. Официалната позиция на колегите му от управляващата партия е точно обратната. 

Днес пет от комисиите на депутатите разглеждат документа. В тази по правни въпроси с председател Данаил Кирилов (ГЕРБ) БСП и "Обединените патриоти" успяха да надделеят с предложението дискусията да бъде отложена. "За" разглеждането й и в подкрепа на конвенцията бяха само депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Комисията по външна политика обаче прие Истанбулската конвенция. Разбира се, само с гласове от ГЕРБ и ДПС.

Докладите на парламентарните комисии за това дали подкрепят или не даден законопроект не са решаващи за съдбата на самите законопроекти. Засега разпределението на силите като цяло в Народното събрание, когато казусът стигне до залата, е: ГЕРБ и ДПС, които подкрепят конвенцията среще БСП, "Обединени партиоти" и "Воля" - против. Първите две партии имат общо точно 120 народни представители - в това число обаче е и Георги Марков от ГЕРБ. В ДПС пък има избраник, които не посещава Народното събрание. Трите формации на обратната теза имат също 119 депутати. В 44-ото Народно събрание има само 1 независим депутат - бивш кадър на ДПС. Той най-често гласува в управляващите от ГЕРБ.   

Очаквайте подробности.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване