01/25/18 10:18
(http://www.clubz.bg/)

84 % от бежанците не попадат в богати държави

Светът е изправен пред безпрецедентна ситуация с бежанския поток и невиждано разселване. Това каза днес Фолкер Тюрк, помощник-върховен комисар към Върховния комисариат на ООН по бежанците (ВКБООН).

Той участва в работен обяд с министрите на вътрешните работи, посветен на миграцията.

Според данните на зам.-върховния комисар, 84 % от всички бежанци попадат в страни със среден или много нисък доход на населението.

"Повечето бежанци не идват в Европа", каза той и припомни, че ситуацията не е като през 2015 г.

Тюрк изрази оптимизъм по отношение на текущите в Европа преговори за нов регламент за солидарност при разселването. Той даде пример с 2015 г., когато настроенията били скептични и дори "циничини в дадени моменти".

Той изказа класическите любезни думи, че страните, които поемат най-голямата тежест с бежанците, трябва да получват подкрепа.

"Понастоящем текат дискусии за общата европейска система за убежище, системата за релокация, за осигурявне на безопасни канали за бежанци, за презаселването. Тези 40 000 места, които бяха предоставени, вече са ангажирни", обясни Тюрк.

Повече то 17 млн. души по света обаче попадат в мандата на ВКБООН.

"Ние отчаяно се нуждаем от по-големи бройки за презаселване. Презаселването в много случаи е жизнено важно решение", смята Тюрк.

Според него най-важният въпрос е - кои са бежанци и кои иконочисеки мигранти, но...

"... Когато говорим за спасяване на човешки живот в морето или океана, тогава не се поставя въпрсът дали е икономически емигрант или бежанец. Тогава човешките права важат за всички."

Тюрк отговори и на въпрос - съгласен ли е със стратегита на ЕС да пресече незаконните потоци от Афика, като още там бъдат изградени лагери или центрове. Или е най-важно да се осигури да стигат до Европа по безопасн начин, т.е. - чрез товарене на обезопасени законни кораби от Либия?

Когато говорим за Западна Африка или да прекосят Средиземно море, ние установваме, че преобладаващата част нямат намерение да се придвижват нататък – те опитват да си намерят работа в Либия, каза зам.шефът.

Небоходим ни е всеобхватен подход. Съвсем ясно е, че страните от Западна Африка се нуждаят от подкрепа. И съвсем ясно е посланието: нужни са инвестиции в Западна Африка, но са нужни и други действия – трябва по-внимателно да се извършват анализите. Какво подтиква хората да се опитват да дойдат в Европа, допълни Тюрк.

Той назова и поуките, които сме извлекли от ситуацията, създала се през 2015 г. Според него е необходим механзъм за преразпределение. Ако една страна, разпожена на външната граници е непропорционално засегната (например Гърция и Италия), трябва да можем да разчитаме на солидарностт, проявна от другите държави членки.

"Има хора, които не са бежанци, но това е единственият начин за тези хра да се обединят със своите семейства", поясни Тюрк.

Публикувана на 01/25/18 10:18 http://clubz.bg/63362-84_ot_bejancite_ne_popadat_v_bogati_dyrjavi

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване