01/25/18 12:38
(http://www.klassa.bg/)

Xiaomi отне короната от Samsung в Индия

 Корейският производител на телефони Samsung Electronics загуби позицията си на най-голям  продавач на смартфони в Индия за пръв път от шест години, след като бе надминат от китайския Xiaomi през последното тримесечие на 2017 г., показват данни от две компании за пазарни изследвания.

Кампанията на Xiaomi за агресивни цени на висококачествени телефони и стратегията за разширяване на пазара ѝ позволиха да заеме водещата позиция на най-големия пазар за  смартфони в света след Китай, казва Тарун Патак от Counterpoint Research, цитиран от Ройтерс.

Китайската компания, която проучва публичнo листване и сега се оценява на близо 100 млрд. долара, влезе в Индия преди малко повече от три години.

Стратегията ѝ досега се е основаваше на бързи ексклузивни продажби на водещия местен играч в областта на електронната търговия Flipkart и индийското поделение на технологичния гигант Amazon.com, подход, който ѝ помогна да завладее пазарен дял, без да е необходимо да харчи много за маркетинг.

Counterpoint оценява пазарния дял на Xiaomi в Индия на 25% през четвъртото тримесечие на базата на доставките, докато Samsung владее 23% от общия пазар. Lenovo, Oppo и Vivo следват, всеки с около 6% пазарен дял.

Въпреки това Counterpoint класира Samsung като топ продавач за годината, тъй като южнокорейската компания беше много по-напред от Xiaomi през първата половина на 2017 г.

В отделно проучване изследователската компания Canalys заяви, че Xiaomi е продала в Индия 8,2 милиона смартфона през четвъртото тримесечие, а Samsung - 7,3 милиона броя.

„Редица фактори допринесоха за растежа на Xiaomi, но основната причина за настоящия успех е автономията, която производителят даде на индийското си поделение, позволявайки му да управлява локално бизнеса", каза анализаторът от Canalys Ишан Дут.

Според данните на Canalys Xiaomi владее 27% от индийския пазар, докато Samsung държи 25%.

„Понижението за Samsung е преди всичко заради неспособността ѝ да трансформира портфолиото си от евтини продукти", казва Рушаб Доши от Canalys.

Южнокорейската компания не успява да спечели купувачи с по-ниски доходи, като по този начин започна да губи всяко тримесечие от пазарния си дял в сегмента под 15 000 рупии (235 долара) за сметка на Xiaomi.

В свое изявление Samsung поясни, че води по продажби на индийския пазар през периода от септември до ноември въз основа на данни от изследователската фирма GfK.

Xiaomi не е коментирала темата. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване