01/25/18 13:29
(http://www.clubz.bg/)

Австрия ще съди Еврокомисията заради АЕЦ в Унгария, финансирана от Русия

Австрия ще съди Европейската комисия, защото е разрешила разширяване на единствената атомна електроцентрала в Унгария, съобщава EU Observer. Проектът ще бъде финансиран от Русия и в строежа ще участва руската държавна компания "Росатом".

През март 2017 г. Европейската комисия одобри плана на Будапеща за разширяване на близката до границата между двете страни АЕЦ "Пакс" с два нови реактора с помощта на руската "Росатом". Според европейските регулатори, Унгария е осигурила справедлива конкуренция при конкурса. Виена обаче се обяви против ядрената енергетика като алтернатива на замърсяващите околната среда горва.

Двата нови реактора ще удвоят мощността на АЕЦ "Пакс". Строежът им ще започне тази година, а първият се очаква да бъде завършен през 2025 г.

"АЕЦ "Пакс" е гаранция за осигуряване на евтина, надежна и безопасна електроенергия на унгарските граждани и на бизнеса", казва премиерът на Унгария Виктор Орбан. "Правителството ни ще се придържа към плана си да осигури увеличаване на капицитета на централата."

Позицията на Австрия е затвърдена в коалиционното споразумение между партията на канцлера Себастиян Курц и крайнодясната "Партия на свободата".

"Правителството се съгласи, че има достатъчно причини, за да съдим Комисията", заяви говорителка на австрийския министър на устойчивото развитие. "Съдействието на ЕС е допустимо само когато става дума за общия интерес. За нас ядрената енегия не е нито устойчива форма на енергийни доставки, нито отговор на климатичните промени."

В подобни случаи Европейският съд в Люксембург обикновено решава в полза на Еврокомисията, отбелязват анализатори.

В края на 2017 г. стана ясно, че Русия е сключила споразумение със Саудитска Арабия за изграждането на атомна електроцентрала с мощност 17,6 гигавата до 2032 г., с което ще се заеме "Росатом". Компанията подписа и договор за строителството на първата АЕЦ в Египет.

Дъщерната компания на "Росатом" "Атомстройекспорт" пък е изпълнител и на замразения проект за строеж на АЕЦ "Белене". През 2016 г. Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева реши НЕК да покрие щети в размер на 620 милиона евро за "Атомстройекспорт" заради прекратяването на строителството на централата с решение от 2012 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване