01/25/18 13:00
(http://www.clubz.bg/)

Борисов от Давос: Няма по-религиозен от мене в управлението

"Ако има референдум, трябва да е ясно разписан - "за" или "против" да пребиваме жените и децата в България. Защото всички други неща - трети пол, гей-бракове - изобщо не фигурират в Истанбулската конвенция".

Така премиерът Бойко Борисов коментира от швейцарския курорт Давос, където е на Световния икономически форум, предложението на БСП за национално допитване за ратификацията на конвенцията. Интервюто му пред БНТ течете на живо в профила му във фейсбук. А темата за конвенцията си изникна сама - без въпрос.

По-рано от ГЕРБ обявиха, че отлагат ратификацията, докато тече общественото обсъждане, но не се отказват от приемането на документа на Съвета на Европа. Това каза и Борисов, който съжали, че България е една от малкото страни, в които тече дискусия по този документ.

 

"И днес Армения - след Сърбия, Албания, Турция - всички да я приели конвенцията. Дето се вика - и арменският поп я е приел", продължи премиерът с примерите. 

 
Единствените страни Съвета на Европа, които не са подписали конвенцията, са Русия и Азербайджан.
"Въпреки всичко, аз винаги съм работил в диалог с обществото, с църквата, с мюфтиите и затова помолих колегите да не бързат с ратификацията, да направим още веднъж обсъждане... Да ги чуем тези псевдоносители на морал, които толкова глупости наговориха - как ГЕРБ сме някакви, които искаме да въведем нов пол и нови отношения... Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене. Да не забравяме, че президентът пропусна патриарха, когато откриваше председателството ни на ЕС. Така че малко да си пестят думите", продължи Борисов.
По думите му "ние като една държава с морал и хуманност не можем да незащитим жените и децата". Имало и начин, по който да се изразят резерви и да се успокоят хората. Премиерът нарече БСП "двулични" и не трябва да им се обръща внимание, защото в Европа гласуват едно, в България правят друго. И декларира, че България ще ратифицира конвенцията с резерви, след като се проведат обсъжданията още веднъж, така че всички да са сигурни и спокойни. 

"Жалко е да лъжеш едни хора и да ги страхуваш, както обичаха да казват от трибуната на парламента, а в Европа да говориш друго", каза още Борисов.

Премиерът обеща като се прибере в България да потърси църквата и мюфтиите, както той винаги е откликвал на призивите им, и ще ги попита какво ги смущава в това, че искаме да няма насилие върху жени и деца.

"Не мога да допусна, че от всички държави ние сме сред няколкото, в които дори има дискусия по тази тема", заключи Борисов.

Премиерът обобщи и първите си срещи и дейности по време на икономическия форум в Давос.  

"Това е едно от най-големите събития в света и то в момент, в който икономиката е в растеж и добре, но политически не мога да се съглася, че светът е добре. Затова този форум идва точно на място..."

"Благодаря за поканата. Усилията, които полагаме в България, са достатъчна оценка защо толкова години не са канени наши държавници", каза Борисов.

Той обясни, че е говорил с представители на Полша, със Зоран Заев, Александър Вучич, Хашим Тачи, колеги от Саудитска Арабия. А Западните Балкани и България могат да бъдат модел. Борисов съобщи, че е чул остри спорове между представителя на Русия и Петро Порошенко - президент на Украйна.

"Светът е намира във фаза, в която и ООН, и всички разумни хора да направим необходимото, за да успокоим обстановката", заяви премиерът.

Той съобщи, че е говорил с турския премиер Реджеп Ердоган по телефона за детайли около срещата на върха между ЕС и Турция, която България подготвя като председател на Съвета на ЕС.

За първия вот на недоверие срещу третото му правителство и критиките, че не е присъствал на дебатите и гласуването Борисов заяви:

"Това беше просто един вот, това е парламентарна практика, но да се подбере времето, когато сме най-много заети... Опит да ни изложат е това. Понеже винаги съм бил за обединена нация, политиците да бъдем по-възпитани, ако щете - не можех да участвам подобно нещо. Наричаха ни "страхливци"... Бидейки там - щях да им отговоря...." 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване