01/25/18 12:46
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ отлага Истанбулската конвенция

 

Патриотите благодарни, БСП внесе 74 подписа с искане за референдум

ГЕРБ отлага за известно време гласуването на ратификацията на Истанбулската конвенция, докато се проведат дебати и разяснителна кампания сред обществото. Това стана ясно от думите на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в парламента. Така ПГ на ГЕРБ са решили, че е нужно повече запознаване и информиране на гражданите, заради спекулациите, които се внушавали покрай конвенцията. „В момента обществото сериозно е подведено“, обясни Цветанов. В тази връзка управляващите ще инициират серии от дебати, кръгли маси, разговори с експерти, академичната общност, неправителствени организации, включително и със Светия Синод, така че да разсеят всички съмнения. По тази причина се спира обсъждането и гласуването й в парламентарните комисии. Красимир Велчев, които оглавява комисията по вероизповедания, обяви, че документът няма да бъде обсъждан и отпада от дневния ред на неговата комисия, която всъщност е водеща по темата.

Цветанов обясни, че конвенцията трябва все пак да се приеме до края на българското председателство на ЕС, а то пък изтича до края на юни. Той даде да се разбере,че това решение за отлагане на конвенцията е съгласувано с премиера Бойко Борисов. „Всяко едно решение в парламентарната група или в Министерски съвет се съгласува между ръководството на ГЕРБ“, обясни Цветанов. Той отново отхвърли обвиненията, че с конвенцията се въвежда третия пол и еднополовите бракове. Цветанов подчерта, че е нормално да има различни позиции между коалиционните партньори. Той припомни, че имат програма и всеки въпрос извън нея е възможно да има разминаване и решението е в НС. В случая така било и с Истанбулската конвенция. Във връзка с информацията, че Борисов е пращал на депутатите от ГЕРБ СМС-и със заръка да няма отстъпление от конвенцията, Цветанов заяви: "Всяка една парламентарна група има своите информационни канали", каза той и обясни, че те също имат тяхна група. Той обаче отрече да е имало натиск над депутатите и даде да се разбере, че гласуването за конвенцията ще бъде политическо решение.

От своя страна Данаил Кирилов, който оглавява правната комисия обясни, че към конвенцията ще има допълнителна тълкователна декларация. В нея те ще запишат нашите конституционни норми за брака между мъж и жена и понятието пол. По думите му не може с внушения да се интерпретират правни понятия и да се внушава страх. Кирилов обясни, че от ГЕРБ ще довършат разяснителната си кампания относно документа и ще докажат истинския смисъл на конвенцията. ГЕРБ обвиниха БСП в двойни стандарти и лицемерие относно конвенцията. Десислава Атанасова пък обвини БСП в амнезия и даже деменция, защото соцлидерката Корнелия Нинова е обещавала лично на жените социалистки от София и Смолян на срещи с тях, че документът за защита на жените от домашно насилие ще бъде подкрепен от социалистите.

Патриотите пък благодариха на ГЕРБ, че са ги послушали и са отложили конвенцията. Според Волен Сидеров това била първата стъпка напред в повишаване на коалиционната култура между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и призна, че не е запознат в пакета от законодателни промени, които правосъдното министерство подготвят по темата. Според патриотите най-опасни са членове 3,4,12,14 и 60 от конвенцията. „Пет члена на практика променят цялата й същност“, допълни Славчо Атанасов. Именно в член 12 се отваря врата на еднополовите бракове. В чл. 14 пък се налага на децата да изучават нестереотипните роли на пола. Те са убедени, че съпътстващата декларация няма правен смисъл.

Междувременно БСП внесоха искане с 74 подписа за провеждане на референдум дали трябва да приемем конвенцията. Социалистът Жельо Бойчев е категоричен, че референдумът става още по-наложителен, след като от ГЕРБ обявиха, че въпросът се отлага, но пък трябва да бъде решен до края наевропредседателството. Според него управляващите не успели да организират обществена дискусия. БСП  припомниха,  че обществото е разделено по темата, вероизповеданията също са срещу ратификацията. Дебатът по темата пък бил скрит от Министерски съвет съвсем умишлено. Според Стоян Мирчев  ГЕРБ и Цветанов са излъгали, че разяснителният доклад към конвенцията няма нищо притеснително и прочете част от него. Така според текста на документа освен към жени и деца, дискриминация не се допуска и към транссексуални, травестити и други.  Той показа снимка с фигурки на мъж, жена и човече с половин пола и попита Цветанов  към коя от тези фигурки се определя, ако конвенцията все пак бъде приета.

Малко по-рано през деня вицепремиерът Екатерина Захариева също се обяви са отлагане и дебат. „Не сме дебили, знаем какво е жена“, коментира в кулоарите на НС пък герберът Георги Марков , който е категорично против конвенцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване