01/25/18 12:37
(http://www.klassa.bg/)

Глобалната икономика се справя добре, но елитът в Давос си има своите опасения

 Ако нещата в глобалната икономика изглеждат твърде добре, за да са истина, това вероятно наистина е така. Или поне така смятат някои инвеститори, нобелови лауреати и академици, които ще посетят глобалната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, тази седмица, пише Bloomberg.

Най-бързият глобален растеж от началото на десетилетието и силните прогнози за корпоративните печалби явно създават почти перфектни условия за много инвеститори, а оптимизмът на играчите на фондовите борси удря близо 8-годишен връх. Пазарите в цял свят вече са се разраснали с 3,4 трлн. долара тази година, а ръстът им продължава, макар че някои водещи показатели просветват тревожно. А ситуацията при биткойна е като при скоростно влакче.

„Исторически фондовият пазар обикновено се отразява на настроението в Давос“, пише заместник-председателят на BlackRock Филип Хилдебранд, който също ще е на форума. „Затова ако нещата се запазят такива, очаквам настроението да е добро“.

 

Въпросът е може ли те наистина да останат такива? Не всички в Давос са убедени, че това е възможно.

„В момента сме самодоволни“, казва нобеловият лауреат Робърт Шилер. Той дори вижда паралели между днес и 1929 г., когато сривът на пазарите помогна за стартирането на Голямата депресия.

Всяка корекция „вероятно няма да бъде толкова лоша, колкото през 1929 г., но може да доведе до сътресения“, казва той в интервю.

По-оптимистично настроен е професорът от Харвард Кенет Рогоф, който твърди, че „дългата сянка на финансовата криза“ най-накрая избледнява, затова „растежът ще продължи да се представя повече от добре“.

Представителите на форума обикновено познават поне за големите неща. През 2007 г. глобалният растеж изглеждаше стабилен, а акциите поскъпваха, но въпреки това финансовият министър на САЩ Лорънс Самърс заяви, че „си заслужава да си припомним, че пазарите бяха много оптимистични в началото на лятото на 1914 г.“. Нуриел Рубини от New York University пък очакваше „твърдо приземяване“.

Какви обаче са потенциалните заплахи пред сегашните перспективи?

Китай

Втората по големина икономика в света се оказа положителна изненада през 2017 г., но започва да показва признаци за охлаждане. Планът за намаляване на риска пред финансовата система забави ръста на кредитите, но огромният куп дългове на страната, равняващ се на 264% от БВП през 2017 г., продължава да е повод за притеснение.

Как властите в Китай ще ограничат кредитирането, без да спънат икономиката, е едно от големите предизвикателства тази година.

„Мисля, че Китай вероятно ще бъде епицентърът, ако ударим глобална рецесия“, казва Рогоф.

 

Глобален дълг

Нещата не свършват с Китай. Глобалният дълг нарасна до рекордните 233 трлн. долара през третото тримесечие на 2017 г., което е с над 16 трлн. повече от края на 2016 г., сочи Institute of International Finance. Дългът на частния нефинансов сектор също достигна рекордни нива в Канада, Франция, Хонконг, Южна Корея, Швейцария и Турция.

На фона на стартиралото увеличаване на лихвените проценти, кредитополучателите може да започнат да  чувстват натиск, макар че съотношението дълг към БВП спада, а растежът се ускорява.

Лихвени проценти

Това, което може да доведе до край на тази среда, може да се окаже инфлационен скок, който да принуди централните банки да се откажат от постепенния си подход за премахване на стимулите, наложени през последното десетилетие.

Когато икономиките се разширяват толкова бързо, цените на суровините се вдигат, а показателите за производителността показват ограничение върху предлагането. САЩ освен това намаляват данъците, а някои големи работодатели започват да вдигат заплащането.

„Можем да започнем да виждаме по-бързо ускоряване на инфлацията, отколкото повечето хора на финансовите пазари очакват, което означава, че Фед и другите централни банки ще трябва да увеличат лихвените проценти рано или късно“, казва Нариман Бехравеш, главен икономист на IHS Markit. “Това може да обърка нещата“.

Протекционизъм

Макар че въпросите около търговията все пак не избухнаха миналата година, това може да се случи през 2018 г. Американският президент Доналд Тръмп заплаши да сложи край на NAFTA и на споразумение с Южна Корея. Освен това се води разследване по обвинения, че Китай краде американско ноу-хау, а Тръмп предупреждава, че може да наложи мита върху китайските стоки, най-вече стоманата.

„Веднага щом има голямо сътресение в търговията, започва състезание към дъното“, казва Доминик Бартон, управляващ директор в McKinsey & Co. “Важно е крехката система, която имаме днес, да продължи. Не трябва да подценяваме потенциала за сътресения“.

Според Маргарета Дженек Хануз, член на изпълнителния комитет на Световния икономически форум, „все още има опасност многостранните търговски системи да се разпаднат спрямо начина, по който ги познаваме, тъй като има много рискове на хоризонта“.

 

Политика

Северна Корея демонстрира военната си сила на фона на стремежа на Ким Чен-ун за ядрена ракета. Несигурността в голяма част от Близкия изток продължава, докато напрежението между САЩ и Иран расте. Сирия всеки момент може да пламне. В Европа все още няма ново правителство в Германия, а перспективите пред Великобритания изглеждат затъмнени от Brexit.

“Ако можете да изолирате икономиката от политиката, ще бъдете оптимистично настроени за това, което се случва, но за съжаление никога не можете да отделите икономиката от политиката“, казва нобеловият лауреат Кристофър Писаридис, който преподава в London School of Economics.

Тръмп

Тръмп ще направи дебюта си в Давос тази година, дни след коментарите му срещу африкански страни и Великобритания. Той все още планира забрана за влизане в страната на граждани на предимно мюсюлмански страни, изграждането на стена с Мексико и предприе агресивен подход срещу Северна Корея.

„Най-значителният политически риск са САЩ“, казва нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц от Colombia University. “Несигурността е лоша за глобалната икономика“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване