01/25/18 12:45
(http://www.klassa.bg/)

Източните черноморски региони на Турция привличат чуждите купувачи на имоти

 Източните черноморски региони на Турция отчитат безпрецедентен ръст на броя на чуждестранните купувачи на имоти, пише онлайн изданието GlobalPropertyGuide.

Чужденци са купили общо 2 842 къщи през 2017 г., което е със 155% повече в сравнение с предходната 2016 г., показват данните на регионалната поземлена дирекция в Трабзон.

Трабзон, Артвин, Ризе, Гюмюшхане, Байбурт и Гиресун са най-популярните жилищни пазари в региона сред чужденците.

Ръстът се счита за едно от доказателствата, че плановете на турското правителство за увеличаване на чуждите инвестиции в имоти дават резултати, отбелязва изданието.

През миналата година правителството на Турция реши да въведе много отстъпки и стимули за чужденци, които купуват имоти в страната. На чуждестранни инвеститори се предлага турско гражданство при инвестиция в имот на стойност поне 1 млн. долара, капиталова инвестиция в размер на минимум 3 млн. долара или депозит от 3 млн. долара в турска банка. Има възможност за получаване на турски паспорт и при създаване на поне 100 работни места в страната.

 

Купувачите от чужбина са освободени и от ДДС при инвестиция в недвижим имот. Изключението се прилага и за турци, които са живели и работили в чужбина повече от шест месеца. Условието е сделката да се плати с чуждестранна валута и имотите да се държат минимум една година след покупката.

Мерките бяха обявени, след като през 2016 г. сделките с имоти, реализирани от чужденци, спаднаха с почти 20%, припомня изданието.

Граждани на Ирак, Саудитска Арабия и Кувейт и Азербайджан съставляват по-голямата част от чуждестранните купувачи на жилища в Турция.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване