01/25/18 10:35
(transmedia.bg)

Макс Шремс vs. Facebook. 1:1

Сблъсъкът между австрийския активист за защита на личните данни Максимилиан Шремс и Facebook премина през Европейският съд в Люксембург при „равен резултат“. Съдът реши, че Шремс ще може да съди социалната мрежа в австрийски съдилища,  но не може да води колективни дела срещу Facebook.

Всяка от страните видя победа в решението на европейските магистрати.

„От три години Facebook се бори със зъби и нокти срещу юрисдикцията на съдилищата в Австрия и загуби. Сега най-накрая можем да започнем делото. Сега Facebook ще трябва да обясни пред неутрален съд дали бизнес моделът му спазва строгите европейски закони за защита на личните данни. Това е голям удар за тях“. Така коментира решението на съда Шремс в свое писмено изявление По думите му съдът не се възползвал от страхотната възможност най-накрая да установи възможност за колективни обезщетения в Европа, а е върна топката в полето на законодателите.

Според Шремс всяко решение на австрийски съд по казуса ще бъде приложимо в Ирландия, където се намира европейската централа на Facebook и в цяла Европа.

Facebook обаче са доволни от отхвърлената от съда възможност за завеждане на колективни искове. „Радваме се, че имахме възможност да представим мнението си пред Европейския съд и очакваме с нетърпение да решим въпроса“, заяви говорител на компанията пред агенция Reuters.

Според Facebook  решението на Съда в Люксембург потвърждава предишните решения за колективните искове срещу нея.

Казусът Шремс vs. Facebook

Докторантът по право Максимилиан Шремс твърди, че социалната мрежа е нарушила редица разпоредби за защита на личните данни в неговия профил и в тези на други потребители от Индия, Австрия и Германия, които са му прехвърлили правата си за целите на иска.

Още през 2011 г. Шремс сигнализира Комисията за защита на личните данни в Ирландия за нарушенията, които според него извършва Facebook. Но в продължение на две години ирландският орган не предприема никакви действия, а жалбите са отхвърлени. През 2014 г. Шремс завежда дело в Австрия. Съдът обаче отказва да се произнесе тъй като обявява, че няма компетенция. Тогава делото стига до Европейския съд в Люксембург.

Активистът иска австрийските съдилища да обявят някои клаузи в общите условия на социалната мрежа за недействителни и да осъдят Facebook да преустанови използването на спорните данни за свои цели или за целите на трети лица, както и да изплати обезщетение.

Facebook  оспорва това. Компанията има два аргумента. Първо, че австрийските съдилища нямат международна компетентност и Шремс не може да се позове на европейските норми, според които потребителите могат да предявят иск срещу чуждестранен доставчик на услуга пред съдилищата по тяхното местоживеене. Второ, според Facebook,  Шремис използва социалната мрежа за професионални, а не за лични цели. Той има своя страница, посветена на делата срещу Facebook. Социалната мрежа оспорва и това, че съдът в Австрия има компетентност да разглежда прехвърлените права на останалите потребители.

Магистратите в Люксембург се съгласяват с Facebook само по втората точка. Така дело в Австрия ще има. Но само между Шремс и Facebook.

Какво оспорва Шремс

Историята на Максимилиан Шремс срещу Facebook започва с 22 жалби, подадени в Ирландия. За какво са те:

– социалната мрежа споделя информация с Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ

– не уведомява потребителите за промени в политиките си

– пази информация на сървърите си дори за изтритите постове, съобщения, тагове и сръчквания

– функцията за „разпознаване на лица“ нарушава правата на потребителите

– социалната мрежа заблуждава, че ако профилът е скрит на потребителя е скрит, то качените снимки са невидими. Те са достъпни за всекиго благодарение на url адреса им

– благодарение на бутона „харесвам“, който е интегриран в много сайтове, Facebook следи дейността на хора, които дори не са регистрирани в социалната мрежа или се намират извън нейната страница

Всички жалби са отхвърлени. Но Шремс има нов ход. Завежда дело в Австрия защото, според него, Facebook няма право да прехвърля личните данни на потребителите си в САЩ въпреки разрешеното от ЕК споразумение Safe Harbour.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване