01/25/18 12:41
(http://www.klassa.bg/)

Пазарът на индустриални имоти и складове в България се развива динамично

 Динамиката на пазара на складови площи в България се запазва през 2017 г. Търсенето се концентрира върху нови и модерни складове и индустриални имоти, включително и малки площи до 500 кв.м, посочва се в годишния анализ на платформата БГСклад.

Инвеститорите, които търсят за покупка терени за логистични и производствени площи, все още не могат да „преглътнат“ факта, че на базата на цени на земя и цени на ново строителство тяхната възвръщаемост ще бъде в порядъка на 9 – 11 години. Търсят се проекти с възвръщаемост до 7 години, посочва се още в доклада.

Сезонното търсене и наемане на складови площи в градовете около Черноморието тази година не е само преди сезона, но и продължава по време на сезона, показват още данните на компанията.

Що се отнася до регионалните пазари, в София през миналата година най-търсени са складове от 1 000 до 5 хил. кв.м, които отговарят на европейските изисквания, независимо от цената, коментира регионалният представител на компанията за района Радослав Конов.

Според него пазарът на площи от 300 до 700 кв.м. не е особено активен.

Той допълва, че има и завишено търсене, но слабо предлагане на хладилни камери през летния сезон, което продължава и досега.

Радослав Конов прогнозира, че нови и големи инвеститори ще продължават да търсят хубави, модерни и отговарящи на европейските изисквания складови площи.

В региона на Пловдив през 2017 г. са осъществени сделки, които допреди няколко години са били немислими. Представителят на компанията за района Атанас Ласков коментира, че пазарът е наваксал с цените и инвеститорите вече са по-уверени, заради което пристъпват и към по-големи сделки. Експертът очаква тенденцията да се запази и през тази година.

През миналата година цените на новите складови площи в Пловдивско трайно се задържат около 3-3,5 евро, а цените за производствени площи варират от 3 до 4 евро за кв.м. Терените поскъпват, като цените са в пряко взаимоотношение с локацията и прилежащата инфраструктура и варират от 25 до 100 евро за кв.м. Има търсене на терени, като в определени райони поради изчерпването им е силно завишено и цените са по-високи.

Във Варна наемните нива на на производствено-складови площи се запазват в утвърдения диапазон между 2 евро и 4 евро на кв.м. нето месечно, посочва регионалният представител на компанията Тони Танев.

Увеличава се търсенето на новопостроени складови площи с площ между 300 и 500 кв.м, както и търсенето на лицензирани складове за хранителни продукти с работни площи между 200 и 400 кв.м и самостоятелни складове с температурен режим, оборудвани с хладилни камери. Месечните нетни наемни нива при самостоятелните хладилните складове се реализират в диапазона между 12 евро и 15 евро на кв.м за дългосрочно наемане, като и там, подобно на София, има недостатъчно предлагане, допълва той.

Наблюдава се повишен интерес от наематели към висок клас локални дистрибуторски складове за едрова търговия с площи над 1000 кв.м, разположени в градски модернизирани бази. Наемните нива на такива площи се реализират в диапазона между 3,50 и 4 евро на кв.м нетна месечна цена, допълва Танев.

 

Алтернативен вариант за наемане на производствени площи във формат над 2000 кв.м е строителство по поръчка на клиента. Такива сделки набират популярност и се реализират най-често на територията на бивши фабрики, разполагащи със свободни строителни площи и обезпечени с необходимата за конкретните производствени процеси техническа и транспортна инфраструктура, казва още той.

Очаква се плавен ръст на наемните нива за складове клас А до 4,50 евро на кв.м, прогнозира Танев. Складовете от по-нисък клас запазват наемни нива до 3 евро на кв.м.

Интензивно е търсенето на търговски локации за комбинирано ползване като мострена зала със склад над 500 кв.м при наемни нива за магазините 8-12 евро на месец и 3-4 евро за складовите площи. 

Повишава се интересът към закупуване на търговско-складови площи над 300 кв.м, както за собствена дейност, така и с инвестиционна цел. Определящ фактор за продажните цени е търговското местоположение. Нараства и търсенето на градски строителни терени с инвестиционен капацитет за изграждане на търговско-складови бази. Определящи фактори са локацията и наличната инфраструктура. Ценовите нива при продажби на строителни терени варират между 70 и 120 евро на кв.м, в зависимост от комуникациите и местоположението, търсят се предимно терени с площ между 2 и 5 дка със запазен използваем сграден фонд.

Танев посочва, че извън градските зони на Варна търсенето на специализирани логистични складове над 2 хил. кв.м е пряко свързано с необходимостта от комбиниран транспорт, поради което близостта до основното товарно пристанище Варна-Запад е основен фактор при избора на локация. Предложенията за продажба на крайградски промишлени терени са разнообразни, като цената е в пряка зависимост от наличната техническа инфраструктура и отдалечеността от града. Продажните цени варират между 10 и 40 евро на кв.м, а сделки се реализират основно с терени, подготвени документално за започване на строителство.

Продажбите на промишлени терени със специализирана техническа инфраструктура за тежко производство се реализират на нива между 30 и 40 евро на кв.м. Най-често сделките са за площи от 10 до 20 дка, предлагането варира от 2 до 200 дка, разположени предимно около трасето на магистрала Хемус, допълва Танев.

В Бургас през 2017 г. се запазва търсенето на малки складове, но с хубава локация. Търсят се основно складове между 100 и 300кв.м. Цената на нови и модерни складове варира между 2 и 3 евро на кв.м. в Северна и Южна промишлена зона, посочва регионалният представител на компанията Валентин Косев.

Реализираните сделки за 2017 г. са основно за складове между 200 и 300 кв.м и от 500 до 1000 кв.м. За клас А в Бургас цените са 3 евро на кв.м, а за клас Б - 2 евро на кв.м – тенденция, която се задържа от 2016 г., посочва Косев.

Средните цени за покупка на терени варират от 150 до 170 евро на кв.м. Към момента и през 2018 г. се запазва търсенето на големи площи от 600 до 1500 кв. м.

Динамично се развива и пазарът на индустриални имоти в Стара Загора. Расте търсенето на площи за наемане, отколкото за покупка, коментира регионалният представител на компанията Огнян Георгиев. Търсенето надвишава предлагането обаче, а липсата на инвеститори е проблем за развитието на пазара. Това се превръща и в основна тенденция – да няма достатъчно зони за индустриални и логистични бази, смята той.

Цените на наемите обаче остава стабилни – 5 лева за кв.м за площи клас А и 3,5 лева за площи клас Б, допълва Георгиев. Средните цени за покупка на терени за индустриално застрояване са около 20 евро за кв.м.

Той посочва, че се наблюдава стремеж за окрупняване на по-големи терени за строителство на складови бази, но процесът се бави заради административните процедури. Има и ръст в инвестициите за покупка на  терени за индустриално застрояване, но една част са за собствени нужди или разширяване на собствените бази.

В Плевен през 2017 г. има раздвижване на пазара на промишлени и индустриални имоти, включително в цялата Плевенска област и в района на Ловеч. Реализират се нови производства, наемат се хора, търсят се подходящи имоти за ново строителство и ремонт и реконструкция на стари сгради, казва регионалният представител на компанията Ангел Иванов.

Основното търсене е за индустриални имоти, находящи се в индустриална зона Запад, Изток и Централна. Цените за продажба на парцели в индустриални райони остават според изградената инфраструктура и достъпност до главни артерии на цени от 10 - 15 евро на кв.м до нива около 30 - 35 евро на кв.м.

За площи между 1 000 – 5 хил. кв.м цената е между 30 - 50 евро на кв.м, казва Иванов. Интересът към земеделската земя е нисък с оглед на процедурите по преотреждане на имотите и голямата несигурност кога и дали ще се реализира това и офертите варират от 1-2 евро на кв.м. За имотите с достъп от път и в близост до изградена инфраструктура цената може да достигне 5-7 евро, показват данните на експерта.

Цените на складове и промишлени помещения варират в по широки граници, започват от 50 - 100 лв. на квадратен метър за стари имоти с голяма площ и стигат до около 200 - 300 евро на кв.м. за имоти на добра локация, ново строителство или напълно реновирани, допълва той.

Наемните цени варират от 1-2 лева без ДДС на кв.м на покрити площи, складови и други старо строителство и 3-5 лева без ДДС на кв.м за имоти с добра локация и достъп, в подходящи устройствени зони за логистика или търговски цели, като на места цените превишават тези нива.

В Русе пазарът на индустриални имоти е бил спокоен през миналата година, смята местният представител Григор Недев. Интересът е основно от чуждестранни инвеститори, които купуват парцели за строителство на собствени бази. Те не предпочитат наемите, защото предоставените им условия и помещения не ги задоволяват. За да ги пригодят са необходими скъпи инвестиции, които са неоправдани, посочва той.

В Русе има дефицит от нови складови площи. Голяма част от сделките са за покупка на складове с цел отдаване под наем. Има инвеститори със свободни капитали, които насочват вниманието си към закупуване на индустриални имоти. Анализите показват, че това е сигурна инвестиция с доходност от 5-8%, изчислява Недев.

Наемните цени в Русе от порядъка 3-5 лева за кв.м без ДДС. Цените на урегулираните терени варират – в източна и западна промишлени зони цените са около 30-50 евро на кв.м, а в новия индустриален парк са в порядъка на 15-20 евро.

За Габрово се наблюдава завишен инвеститорски интерес, но в региона предлагането на модерни площи изостава, казва представителят на компанията за района Михаил Сеферов. Средните цени за покупка на терени в регулация за град Габрово са 17 евро за кв.м, а за областта – 9 евро. През 2017 година се наблюдава повишено търсене на инвестиционни терени в региона. Завишен е и интереса към наемането на индустриални имоти спрямо 2016 г., изтъква той.  

 

По статията работи: Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване