01/26/18 19:17
(http://www.clubz.bg/)

Горанов, който гласува против Истанбулската конвенция, всъщност я подкрепял

Финансовият министър Владислав Горанов, който беше един от членовете на кабинета, гласували против Истанбулската конвеция на заседание на МС, днес разкри, че всъщност не е против документа.

"Дали ще подкрепим Истанбулската конвенция или не в българския парламент, това е въпрос на цивилизационен избор", разясни той в "Панорама" на БНТ.

И даже отиде по-далече: "Ако не я подкрепим, ще останем от другата страна на Босфора".

Думите му звучат леко изненадващо, но се оказа, че Горанов не бил против документа, че всичко станало много набързо и без дебат. "Не разказахме историята на българските граждани", каза той в съзвучие с позицията на своята партия. "Стартирахме с дефицит", продължи той.

Мотивите му да не подкрепи първоначално документа не станаха съвсем ясни, но се разбра, че е прочел конвенцията и че в "нея няма нищо освен темата за защита от насилие".

Той предложи, че ако "я качим на страницата на Народното събрание и всеки гражданин я прочете..."

Горанов даже се изяви като защитник на Истанбулската конвенция в размяна на реплики с Валери Жаблянов от БСП, който се впусна в говорене за джендър, социални и сексуални роли.

- Защо за конвенцията може референдум, а за Слави Трифонов - не може?, попита водещият Бойко Василев Жаблянов.

- Защо да не може, нали имаше референдум, отговори социдепутатът.

Тук се намеси и Горанов:

- Защото не е джендър, затова.

Покрай темата за Истанбулската конвенция, по която се оказа специалист, Горанов коментира и проблема с пробива в системата БАЦИС.

"Всяка система крие рискове да бъде пробита отвън. Спомнете си на ЦРУ колко данни изтекоха с "Уикилийкс". Да закрият ЦРУ, ли?", каза Горанов.

В секретен доклад на ДАНС се говорше за пробив във финансовата сигурност, а оттам - за риск за националната сигурност заради проблеми в системата. 

Според Горанов от системата има много и то доказани ползи за повишаване на събираемостта в митниците.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване