01/26/18 07:16
(transmedia.bg)

САЩ и Турция са на ръба на военен конфликт в Сирия

САЩ предупреди Турция да стъпва внимателно в Северозападна Сирия, докато високопоставени служители от двете държави предупредиха, че ситуацията е станала опасно запалима и заплашва да предизвика директен сблъсък между техните сили.

Всяко погрешно изчисление от страна на турските сили, които се бият с кюрдските милиции в Сирия, подкрепени от САЩ, може да доведе до „тежки последици“. Това заяви съветникът по вътрешна сигурност на САЩ Том Босерт пред репортери четвъртък, цитиран от Bloomberg, по време на  Световния икономически форум в Давос.

Само часове по-рано президентът Доналд Тръм предупреди по-открито за евентуален конфликт между войските на съюзниците на НАТО. Това пък предизвика реакцията на вицепремиера на Турция Бекир Боздаг.

„Онези, които подкрепят терористичната организация, ще станат мишена в тази битка,“ каза Боздаг. Пред телевизия „А Хабер“ Боздаг, който в момента е и говорител на правителството, каза, че „САЩ трябва да преразгледат войниците и елементите си, които подкрепят терористи на терен по такъв начин, че да се избегне конфронтация с Турция.“

Турция също така поиска от Съединените щати да спрат да подкрепят кюрдските Сили за защита на народа (YPG) в Северна Сирия, за да избегнат пряк военен сблъсък с турски части.

Анкара също така отказа да обсъжда предложението на Вашингтон отпреди два дни за създаване на 30-километрова „зона за сигурност“ по дългата 911 км граница със Сирия, преди „доверието да бъде възстановено“.

Междувременно говорител на Пентагона каза, че американската армия е разбрала от медиите за турските искания, но няма индикации позициите на САЩ по въпроса да са се променили.

Коментарите показват наличието на значително разделение между съюзниците от НАТО, тъй като те преследват противоречащи си интереси в Сирия.
Докато САЩ подкрепиха преобладаващо кюрдски сили в борбата си срещу ислямската държава, Турция ги смята за част от терористична сепаратистка група и се опитва а ги изтласка далеч от границата.
Спорът настъпи по-рано този месец, когато Ердоган изпрати войските си срещу кюрдските бойци, които са подкрепяни от САЩ, давайки заявки, че офанзивата ще бъде разширена до Манбий, където американските войски са смесени с кюрдите.

„Надявам се, че НАТО не се бие помежду си“, каза Босерт в Давос, но все пак добави, че Турция има „легитимна загриженост за сигурността относно“ кюрдските сили в Сирия и  Ердоган „е член на НАТО и мисля, че той ще осъзнае това, докато седи и мисли за последиците от своите решения“.

Предупрежденията на официалния представител на САЩ дойдоха ден след като Тръмп се обади на Ердоган, за да обсъдят военната операция на Турция към сирийския град Африн. Според официалната позиция на  Белия дом за разговора Тръмп е призовал Турция да „ограничи военните си действия“ и „да избегне всякакви действия, които биха могли да рискуват конфликт между турските и американските сили“.
Острите изявления на Белия дом сигнализират за нарастващото неодобрение от решението на Ердоган в неделя да изпрати танкове и бойни самолети през границата, за да преследват кюрдските сили далеч от границата си.

САЩ не са единственият член на НАТО, който се противопоставя на офанзивата на Турция. Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че е „много загрижен“ за нахлуването, като предупреди, че правителството в Берлин ще спре доставката на военно оборудване. Германското издание Der Spiegel съобщава, че ще бъде засегнaто подобряването на танковете с леопард, очаквано от турското правителство.

Габриел поиска Алиансът да организира дискусия след операцията. „Поисках от генералния секретар дискусия за ситуацията в Сирия и Северна Сирия,“ каза първият дипломат на Германия в комюнике, в което обяви и временното спиране на износа на германско оръжиe в Турция. Скандалът с германското оръжие започна, когато германски медии съобщиха, че военна техника от страната се използва в интервенцията в Африн.

В резултат на възникналото напрежение генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Съединените щати и Турция да започнат преки преговори за решаване на проблема с турската военна операция.

Поводът за турската операция беше план на ръководената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава да създаде нова въоръжена сила в района на Североизточна Сирия близо до турската граница, контролирана от кюрдски бойци в сътрудничество с американските войски. Турция казва, че кюрдските бойци в Сирия са свързани със сепаратистките кюрдски бойци от ПКК, с които се бори повече от три десетилетия.

След като Ердоган изпрати армията си в Африн, руските сили в тази област се оттеглиха, като прочистиха пътя за турския напредък.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване