01/26/18 05:44
(http://www.klassa.bg/)

Сделките с луксозни имоти в София се увеличават с 6% през 2017 г.

 Пазарът на луксозни имоти в София се развива стабилно през 2017 г. с умерен ръст от 6% на сделките за покупко-продажба и 9% на наемните трансакции. Това показват данните на консултантската компания Unique Estates.

За разлика от масовия пазар, чиято динамика до голяма степен се определя от нарастването на кредитирането, в по-високия сегмент ключов фактор са свободните средства на купувачите, отбелязва агенцията. Интересът е както към покупка на имоти за собствени нужди, така и с цел инвестиция.

Липсата на подходящи инвестиционни алтернативи също работи в полза на по-високата активност на пазара на луксозни имоти през последните тримесечия, отбелязват от компанията. Отчита се значителен ръст на сделките в най-високия ценови сегмент – над 800 000 евро, където попадат основно еднофамилни къщи и резиденции.

Активен е и пазарът в по-ниските ценови сегменти, които се придобиват основно с инвестиционна цел.

 

Търсене и сделки

През миналата година се увеличават клиентите, които търсят много висок клас имоти, но предлагането не нараства пропорционално на интереса им. "Това търсене доведе до ръст на сделките над 1 млн. евро, като включително реализирахме единични продажби и над 2 млн. евро“, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Активен интерес през годината се регистрира и в по-ниският сегмент на пазара на луксозни имоти – до 300 хил.-350 хил. евро, като основните покупки в този ценови клас се реализират от хора, търсещи апартаменти и къщи с инвестиционна цел. Те купуват имоти в престижни райони, които лесно се реализират на наемния пазар, отбелязват от Unique Estates.

При старото строителство в този ценови клас се наблюдава и силно търсене на жилища за цялостно обновяване и препродажба. Купувачите на такива имоти обичайно разполагат с бюджети до 150 хил. – 200 хил. евро, а търсенето е насочено към апартаменти в централната част на София.

 

Според Unique Estates този тренд се е усетил по-отчетливо през 2017 г. и все повече се превръща в бизнес за хората със свободни средства. Най-търсени са били апартаментите с две спални и площ около 100 кв. м. Възможността за отдаване под наем на такива имоти през Airbnb и напливът на чужди туристи през последните години още повече увеличават атрактивността им, отбелязват от компанията за луксозни имоти.

За сметка на оживлението във високия и ниския сегмент на луксозния пазар, обаче, имотите в средния ценови клас трудно намират реализация. Става въпрос основно за къщи в диапазона между 350 хил. и 600 хил. евро, отбелязват от Unique Estates. Най-често това са имоти с добри локации, но строени преди повече от 10 години, с относително малки дворове от 500 – 600 кв. м, липса на достатъчно бани, на гаражи, с недостатъчна височина на таваните. По тези причини те не покриват критериите на съвременните купувачи на луксозни имоти и трудно намират пазар, обясняват от компанията.

Според брокерите в този сегмент има голямо предлагане, но по-слабо търсене. Купувачите с по-високи финансови възможности мигрират към горния ценови клас, а тези с по-ограничени бюджети – към долния.

 

„В немалко случаи клиентите с бюджет от 300 хил. – 400 хил. евро инвестират в покупката на два апартамента, които да отдават под наем. Други се ориентират към висока категория апартаменти, които са с квадратурата на къща – 250 – 300 кв. м, но предполагат по-висок клас обитаване като среда, технологии, удобства, простор, височина“, изброява Светослава Георгиева.

 

Според нея преориентирането на купувачите към други типове луксозни имоти ще наложи корекция в цените на къщите от средния сегмент.

Цени, търсене и предлагане

През 2017 г. цените на луксозните апартаменти не реализират значителен ръст. В повечето квартали е регистрирано задържане или леко покачване, а средно за пазара цените запазват нивата си от предходната година, показва статистиката на Unique Estates.

Компанията отбелязва, че това се вписва в картината на масовия жилищен пазар, където цените през 2017 г. се увеличават средно с 6,3%. Задържането им в луксозния сегмент е обяснимо с по-малкия обем на този пазар и по-високия клас имоти, което ги прави по-слабо податливи на големи ценови колебания, обясняват от компанията за луксозни имоти.

 

По-забележимо поскъпване през 2017 г. е регистрирано при къщите по Витошката яка, където средните цени достигат 1 500 евро на кв. м. В сравнение с година по-рано ръстът е приблизително 13%. Поскъпването отчасти се дължи на преориентирането на купувачите към най-високия сегмент на луксозния пазар за сметка на средния клас имоти, отбелязва Unique Estates.

Новите зони

Компанията съобщава, че в резултат на увеличаващото се търсене и развитието на инфраструктурата в София са се обособили нови перспективни зони за позициониране на луксозни проекти. Макар че предлагането на луксозни имоти все още изостава спрямо търсенето, от Unique Estates смятат, че с новите проекти през 2018 г. пазарът ще върви към по-добър баланс. Благодарение на високата строителна активност наред с познатите и утвърдени квартали на пазара излизат все повече проекти в нови и предпочитани от купувачите луксозни райони, пише компанията.

Тя посочва като пример зоната около Paradise Center, която търпи бързо развитие с откриването на метростанция „Витоша“ и цялостното подобряване на инфраструктурата. Данните от сделки в района показват, че цените растат и стандартното предлагане вече започва от 1 200 евро/кв. м, като достига и по-високи нива за луксозни имоти.

От близостта си до Витоша и подобряващата се инфраструктура печели и районът около Камбаните и „Резиденшъл парк София“, който става все по-предпочитан от купувачите на луксозно строителство.

В централната част на града интересът за развитие на проекти и покупки се разраства и в посока паметника на Васил Левски и бул. „Дондуков“. Очакванията са той да търпи силно развитие през следващите години. Друг перспективен район са квартал Изгрев и периферията на Дианабад, където на мястото на бившия завод „Фурнир“ се появи зона с висок клас жилищни проекти.

Тази част на София също коренно променя облика си през последните години и се радва на силен интерес от страна на купувачите. По данни на Unique Estates в района вече има и вторичен пазар, а цените на имотите започват от 1 500 евро/кв. м.

„И в новите, и във вече утвърдените райони на пазара на луксозно строителство отбелязахме динамично търсене и сериозен обем сделки през изминалата година. Очакванията ни са за активен пазар и през 2018 г., като в същото време ръстът на новото строителство ще спомогне за успокояване на цените“, отбелязва Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Прогнози

Компанията очаква, че и през тази година няма да липсват изненади при най-търсените локации и че цените на уникалните имоти ще растат.

Заради нарастващото предлагане обаче Unique Estates прогнозира задържане на цените при стандартното луксозно строителство. Тя посочва, че подобна тенденция вече се наблюдава в райони като Лозенец, където през последните месеци на пазара излязоха знакови проекти. В момента там се наблюдава леко задържане на продажбите, тъй като купувачите се нуждаят от повече време, за да се ориентират на пазара и да вземат решение, отбелязват от компанията.

 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване