01/27/18 10:02
(transmedia.bg)

„Готвачът на Путин“ понесе нови санкции от САЩ

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп наложи нова порция санкции на руски компании и граждани, главно заради събитията в Украйна. Санкциите обхващат 21 физически лица и около 20 руски организации и компании. Голяма част от компании са от енергийния сектор.

Но сред наказаните е и “Евро полис”, свързана с Евгений Пригожин, известен като “готвачът на Путин” и като контролиращ компанията, наричана от медиите „Фабрика за тролове“.

През лятото източници на базираното в Санкт Петербург онлайн издание Fontanka.ru, близки до министерството на енергетиката, съобщиха, че свързаната с Пригожин „Евро полис“ може да получи договори за разработка на нефтените и газовите находища в Сирия, отвоювани от „Ислямска държава“ и други бунтовници с помощта на Русия.

Сред санкционираните например е предприятието „Силовые машины“ на Алексей Мордашов. Българското издание „Дневник“ напомня, че преди време тя изработи основното оборудване за замразения проект АЕЦ „Белене“, защото през 2009 г. спечели договор за турбини и генератори за първи и Втори блок съвместно с „Атомэнергопром“.

Санкции има и към компанията „Технопромекспорт“ и нейният генерален директор Евгений Грабчак. „Технопромекспорт“ бешее съдена от германската „Сименс“ за незаконна доставка на електрически турбини за анексирания от Русия полуостров Крим.

Сред санкционираните е и „Внешторгсервис“, които оперират с най-големите мини в Донбас. Ограничения са предприети и срещу украинския олигарх Серкей Курченко и неговата фирма „Газ-Алианс“. В списъка е и компанията „Евро Порис“ на бизнесмена Евгений Пригожиним, както и 12 фирми, свързани със „Сургутнефтгаз“.

Руският зам.-министър на енергетиката Андрей Черезов също е добавен сред санкционираните от Вашингтон официални лица. В министерството той отговаря за оперативния контрол и управление на производството на електроенергия в Русия.

Повечето от санкционираните имена са от Донецка и Луганска народни републики на сепаратистите от Източна Украйна.

Стандартната санкция, за спазването на която отговаря министерството на финансите във Вашингтон, е да се блокират активи, да се забрани влизането на наказаните лица в САЩ и да не могат както те, така и изброените компании, да правят бизнес в страната. Това означава и предупреждение срещу всеки американски гражданин или регистрирана в САЩ компания или банка да не правят бизнес с тях. От кредитиране на дейността им биха се въздържали и чуждестранни банки, ако не искат да пострадат операциите им със САЩ.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване