01/27/18 08:31
(http://www.klassa.bg/)

Екоминистерството обмисля да измени сегашния план за управление на парк Витоша

 Възможността сегашният План за управление на Природен парк „Витоша“ да бъде изменен е обсъдена от Министерството на околната среда и водите, кмета на София Йорданка Фандъкова и спортния министър Красен Кралев. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на околната среда Нено Димов.

Той обясни така намерението: „Планината отново да бъде върната на софиянци. Нещо, което те отдавна заслужават“.

От думите му стана ясно, че изменението на сегашния план е единият вариант, а процедурата по изработването на актуализиран план е вторият вариант.

„Имаме два варианта и ще видим кой от двата ще е по-бързият, тъй като действително това е процес, който не бива да бъде отлаган повече във времето“, каза Нено Димов. 

Изработването на актуализиран план върви трета година. През октомври 2015 г. дирекция Природен парк „Витоша“ е предоставила на екоминистерството проект за актуализация на Плана за управление на Природен парк „Витоша“ за периода 2015 – 2024 г. Два пъти проектът е връщан за корекции. Последният вариант е внесен на 13 юни 2016 г.

 

През февруари 2017 г. дирекцията е информирана, че трябва да поиска преценка на необходимостта от екологична оценка.  През август 2017 г. искането е внесено, но екоминистерството очаква допълнителна информация до средата на февруари 2018 г.

Има потенциална възможност след преценката дали да има екологична оценка да има съдебно обжалване, каза Нено Димов в отговор на въпроса кога документът ще бъде приет.

Социалистът Румен Георгиев попита министъра дали трябва да бъде направена екологична оценка. „Хората питат защо лифтовете не работят, дали трябва да се промени Законът за горите, за да се направят нови лифтове и ски влекове“, каза той.

Нено Димов отговори, че сроковете зависят от това дали решението за екологична оценка ще бъде обжалвано, или не.
Комбинацията от Закона за горите и плановете за управление на природните паркове спира изобщо развитието на зимния туризъм в България с десетилетия, заяви министърът.

Припомняме, че в края на декември Министерският съвет разреши изменението на сега действащия план за управление на Национален парк „Пирин“, с което даде зелена светлина за строителството на втори лифт в Банско. Новият план за Пирин е изработен, но не е влязъл в сила заради съдебни процедури.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване