01/27/18 08:22
(http://www.klassa.bg/)

Електроника се самоунищожава от радио вълни

 Ако електронно устройство, съдържащо тайна информация, попадне в неправилни ръце, би било добре да има начин, да бъде изключено от разстояние. Ето защо учени от университета Корнел (Cornell University) и Honeywell Aerospace са разработили метод за изпаряване на електронни платки, без да има досег до самото устройство.

Учените от Корнел са създали микрочип от силициев двуокис с поликарбонатна обвивка. В обвивката са вградени микроскопични кухини, пълни с рубидий и натриев бифлуорид.
Когато корпусът бъде изложен на определена честота радиовълни, малки клапани от графен нитрид между кухините се отварят, позволявайки на химикалите да се смесят и реагират.

„След това, капсулираният рубидий се окислява бързо, освобождавайки топлина, която изпарява поликарбонатната обвивка и разтваря натриевия бифлуорид, който контролиран освобождава флуороводородна киселина, за да повреди електрониката”, казват от университета Копнел.
За разлика от предишните опити за създаване на така наречената „Краткотрайна електроника”, тази версия не изисква вода да бъде разтворена, както не се нуждае и от захранван нагревател, за да се достигне необходимата температура.

Освен използването за защита на данните, технологията може да намери приложение и при изработката на екологични сензори, които могат да бъдат изпарени от разстояние, след като вече не са нужни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване