01/27/18 07:29
(http://www.clubz.bg/)

Речта на президента не била критика, а тревога

Речта на президента Румен Радев по повод една година от встъпването му в длъжност, не била критика към управлението, а "загриженост" и "тревога". Това коментира в сутрешния блок на бТВ вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Отчетът на Радев всъщност се превърна в посочване на недостатъците на властта и критики към начина, по който функционира парламентаризмът и предизвика ответната реакция на председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Най-обиден Радев бе на начина, по който се отхвърля налаганото от него вето по различни закони. Такива Радев имаше по закона "Антикорупция", както и по бюджета за 2018 г. в частта с парите на Здравната каса заради мораториума върху иновативните лекарства.

"Не е обида, това беше загриженост и тревога", коментира днес Йотова в отговор на въпрос.

"Не може да мине една дискусия по ветото на президента формално, дори без да се зачетат основанията му", допълни тя, визирайки начинът, по който президентското вето набързо и без много сериозна аргументация бива преодоклявано в пленарната зала.

Вицепрезидентът припомни, че е прецедент да се налага вето върху държавен бюджет (такова имаше по времето на Георги Първанов) и това е достатъчно основание депутатите да приемат насериозно волята на държавния глава. "Управляващото мнозинство беше взело едно античовешко решение", посочи Йотова, визирайки мораториума.

"Президентът казва на глас това, за което българите говорят. За това как работи парламентът, каква е добавената му стойност", обобщи тя.

По думите й разликата от времето, по която и тя бе парламентарист и сега е, че "нивото на дискусията се промени".

"През ум на времето не ни е минавало, че един такъв важен въпрос може да се подмине формално. Преди една година обещахме на хората, че ще говорим това, което тях ги интересува", посочи вицето на Радев.

По думите й е "проява на лош не решението на БСП да внесе вот на недоверие към правителството по време на председателството на България на Съвета на ЕС, а че "се опитваме да наложим, че животът тук трябва да умре по времето, когато България е председател. Да заметем всичко под килима".

"БСП имаше основание да подложи тази тема, струва ми се по-рано трябваше да стане това, още докато течаха дискусиите за закона. Една партия не е разследващ орган една партия трябва да извади порочния модел, тя не е разследващ орган", допълни Йотова в отговор на критиките, че мотивите за вота са стари случаи за съмнения в корупция.

По повод дебата относно Истанбулската конвенция, Йотова направи намек, че представител на един от най-върлите й противници днес е призовавал за нейното ратифициране. Тя призова да се провери кой от парламентарната делегация към ПАСЕ поиска незабавна ратификация на конвенцията. 

"Дискусията не е завършла, даже бих казала, че не е започнала. Аз ще се включа в нея когато видя пакета от закони към нея. До последно не вярвах на очите си, че Министерство на правосъдието ще влезе в тази дискусия без закони към нея. Може би не са готови", каза още вицепрезидентът и допълни - "Така става, когато един такъв важен документ не се подлага на дискусия. Министерският съвет твърде набързо се опита да я прокара и това не му прави чест. Най-малко в тази дискусия се говореше за насилието над жени".

По повод информацията на Антикорупционен фонд за начина, по който руски олигарски и компрометирани лица са получавали българско гражданство "за заслуги" в мандата на Георги Първанов, Йотова заяви:

"Не, не са ясни критериите и това е един изключително хлабав член от закона. Очевидно трябва да има промяна. Моята политика беше рестриктивна".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване