01/27/18 08:24
(http://www.klassa.bg/)

Три пъти мери, веднъж режи

 Лековерни българи станаха жертви на поредната виртуална измама с кредити онлайн. Този път нашенците са били зарибени с оферти за нисколихвени кредити, отпускани бързо и лесно от чужди банки. За получаване на кредита обаче жертвата трябвало първо да плати бая солени такси. А след като преведе парите, тя така и не вижда и цент от обещания кредит. Поредната кукичка за балъци показа, че ни липсва елементарна кредитна култура. От време оно хората по света са измислили банките. Отиваш, получаваш информация за размери на кредита, лихви и такси, кандидатстваш си и ако си одобрен, получаваш парите. Така че е добре да заложим на сигурното. Само така впоследствие няма да имаме неприятни изненади. Още повече

че практиката на повечето банки не само у нас, а и по целия свят, е таксите за одобрение на кредита да бъдат удържани от самия кредит след отпускането му. Както се казва чисти сметки, добри приятели.

Българинът обаче си умира да прецака, да преметне другите и да се окаже на далавера. Затова и измамниците измислят непрекъснато нови схеми. Знаейки, че все избираме лесното и бързото, в екстремни ситуации необмислено вземаме пари от лихвари и непроверени фирми за бързи кредити. Причината е, че там няма да го карат да доказва доходите си и да събира сума документи, нито пък ще се налага да чака с дни и седмици. Просто казва каква сума му е необходима и я получава след минути. Обаче на каква цена, за това научава по-късно, когато се налага да започне да връща кредита. И когато разбере, че се е набутал да плаща не само месечни, но и ежедневни лихви, в един прекрасен момент от 100 кредитът му става 1000 лв. Така че яденето и пиенето вече няма толкова да му се услаждат. Учудващо е защо продължаваме да се хващаме на въдицата като някакви шарани, при условие, че всекидневно се огласяват такива случаи.

Всъщност като се замислим, преди години, в зората на демокрацията, се случи нещо подобно, когато доста хора изгоряха покрай т.нар. пирамиди.

Внасяш 1000 лв. и за една година те стават 2000 лв., че и повече. Да, ама както се казва, такова животно нема. И е добре в такива случаи да се научим да проверяваме предварително какво ни предлагат. Хората са го казали - три пъти мери, един път режи. Когато видим такива високи лихви, веднага трябва да ни светне червената лампичка, че има нещо гнило. Така че дори и да сте в затруднено положение, не тичайте при лихвари. Защото след това ще ви излезе през носа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване