01/28/18 10:11
(http://www.klassa.bg/)

Верни помощници на кралската корона

 

Бавачката на принц Джордж и принцеса Шарлот ги учи на испански

Почтеност, дискретност, сръчност, трудолюбие, търпение и по възможност умения в произволно бойно изкуство, в случай че се наложи набързо да влезеш в ролята на бодигард – този набор от качества описват изключително важните, но рядко видимите в публичното пространство помощници на кралските семейства по света. Да работиш за най-влиятелните личности в страната си, независимо на каква географска ширина, си е истинска привилегия. Фактът, че работното ти място е дворец, също е неоспорим плюс на длъжностната характеристика. Не е изненада, че повечето от служителите на височайшите семейства остават извън светлините на прожекторите – тяхната работа е пряко свързана с личния живот на кралските особи, което предполага до голяма степен поверителност.

 

Как да се доберем до заветното място в двореца

  

Много, много трудно. И все пак, дори британското кралско семейство дава шанс на всеки простосмъртен да се докосне до приключението да работиш за самата кралица... След като премине през ожесточени интервюта и задоволи необходимите изисквания за въпросната длъжност, разбира се. Да си пробваме късмета за пряк достъп до Бъкингамския дворец, оказва се, можем и ние. Кралското семейство, макар и не лично, поддържа в официалната си онлайн страница сегмент, в който предлага куп любопитни работни позиции, сред които дори летни професионални ангажименти, според логиката на които ще туширате наплива от туристи в най-напрегнатото време от годината. Можете да пробвате късмета си още като майстор-готвачи, счетоводители, пилоти на хеликоптер и т.н. Към момента пък годеницата на принц Хари – актрисата Мегън Маркъл, си търси бодигард, за препоръчване – да е жена. Всъщност представителка на нежния пол брани и Кейт Мидълтън, като самата херцогиня признава, че през годините е развила истински топли чувства към нея.

 

Бавачка Борало пази Джордж и Шарло с таекуон-до

Наричат я съвременната Мери Попинз. Всъщност тя е Мария Тереса Турион Борало, която вече няколко години обгрижва децата на Уилям и Кейт – 4-годишния Джордж и 2-годишната Шарлот. Испанката е наета, въпреки че непосредствено след раждането на първия им наследник младите родители отказваха да ползват услугите на детегледачка и сами се грижеха за сина си. Днес обаче Борало е приета почти като част от семейството. Благодарение на нея, невръстните Джордж и Шарлот учат почти паралелно английски и испански език. Уменията й по таекун-до пък се очаква да й влязат в употреба при ситуация, в който трябва да спаси малките принц и принцеса от нездравия интерес на папараци към тях. Мария е и задължителен спътник на младото семейство по време на всички техни пътувания извън страната.

Не бързайте да попълвате молбата си да работите за кралското семейство дори да смятате, че имате усет към децата – както вече споменахме, кадрите в двореца се подбират изключително стриктно. Борало, например, е завършила образованието си в престижния колеж „Норленд“, където е посещавала специални курсове за позицията си.

 

Шеф Дарън Макгрейди не сервира чесън на Елизабет II

Това е първият съвет, който ще получите от обгрижвалия кухнята на английския монарх шеф Дарън Макгрейди. „Не обича да се прекалява с лука, не можехме да готвим и месото алангле“, допълва още той. Сред хранителните навици на кралицата е и консумирането единствено на сезонни плодове. „Давайте й ягоди всеки ден през лятото и всичко ще бъде наред. Предложете й ги през зимата и ще получите лекция на тема как може да сервирате генномодифицирани храни“, обяснява Макгрейди, служил в Бъкингамския дворец в продължение на 11 години. Той дебютира на отговорната позиция през далечната 1982 г., като получил привилегията да придружава кралското семейство по време на някои от ключовите им пътувания в чужбина. След като се разделя с Елизабет II, се преориентира към Тексас и започва да издава кулинарни книги.

 

Храната прави борбата“ и в Монако

Това е девизът и на Крисчън Гарсия, кулинаря на принц Албер II и съпругата му Шарлийн. Макар че не може да се похвали със звезда „Мишлен“ или с абонамент в класациите „Топ готвачи на годината“, уменията му зад печката са дълбоко ценени от височайшото семейство на Княжество Монако. „Обожавам работата и живота си“, признателен е от своя страна Гарсия. Той е президент на Club des Chefs des Chefs, който през 2013 г. получи покана от генералния секретар на ООН да нахрани над 300 души, останали без покрив над главите си в Ню Йорк. Тогава той успя да посети и Белия дом. Инициатор на визитата му там стана главният готвач на президента на Щатите Кристета Комърфорд, която също е член на кулинарния клуб на Гарсия.

Самият той заема длъжността си като основен идеен двигател на менюто на Албер II и семейството му в продължение на повече от 30 години и въпреки че корените му го свързват с Франция, той е категоричен, че приема Монако като свой дом. Любопитен факт е, че и той, както и принцът, е баща на близнаци. „Никога няма да забравя първия си ден в двореца, когато се запознах с принц Рение III (бащата на настоящия монарх). Дотогава бях работил в два хотела и никога не бях виждал кралска особа. Вълнението беше неописуемо“, спомня си Гарсия, като разкрива, че любимото ястие на покойния вече Рение III било макарони с омар.

Семейството на монарха на Монако се слави и с уважението си към бавачките – поколения наред родителите се доверяват предимно на английски детегледачки. В отглеждането на самия принц Албер II и сестра му принцеса Каролин голяма роля например изиграла строгата, но справедлива Морийн Кинг.

 

Ева Фернандес се грижи за гардероба на кралица Летисия

За никого не е тайна, че дамите в кралските семейства поставят модата на пиедестал. Такива са и очакванията към тях. Сред най-отличените в сферата несъмнено е Кейт Мидълтън, чийто стил в последно време мнозина сравняват с този на испанската кралица Летисия. За добрите попълнения в гардероба й се грижи 33-годишната Ева Фернандес. Преди да заеме поста си, младата дизайнерка е била начело на стилния отдел на Cosmopolitan. Основната задача, която Фернандес трябва да изпълнява за испанските кралски особи, и по-скоро за Летисия, е да филтрира най-добрите предложения на водещите модни къщи по света. Много брандове искат да видят кралица Летисия и дъщерите й в техни облекла. Ева обаче подбира стриктно тоалетите такива, каквито биха паснали най-добре на фигурите и характерите им“, разкрива източник пред El Mundo. Ева и кралицата се запознават по време на ревю в Мадрид преди три години, като самото присъствие на Летисия там мнозина смятат за необичайно. Причината – съпругата на крал Фелипе VI никога не е била фен на подобни събития, като предпочита да подбира дрехите си независимо от сезонните предложения на дадени специалисти в сферата на модата. „Химията между тях беше светкавична. Двете сякаш се разбираха без думи“, допълват още от обкръжението на Фернандес. И двете предпочитат по-семпъл, но елегантен вид, заради което и стиковката им е неизбежна. Встрани от модата обаче те имат и други общи интереси, основно към инди музиката. Само две седмици след първата им среща пък Ева официално се присъединява към отбора стилисти на кралица Летисия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване