01/30/18 08:14
(http://www.clubz.bg/)

Как съдийка има индекс на натоварване 440 работни дни в годината

Единствената кандидатка за председател на Районен съд-Лом Боряна Ангелова събра едва 2 гласа подкрепа днес и с 10 "против" ВСС не я избра за председател на институцията.

На днешната дискусия се чуха абсурдни факти, както и изплуваха някои подводни рифове в дадените със "съдбната реформа" огромни правомощия на общите събрания. Например в Лом работят едва 4 съдийки: една е кандидатката, 2 са гласували против нея, една е "въздържала се". Същеременно обаче, от другите, които не подкрепят Ангелова, никоя не иска да е шеф... 

Членове на ВСС днес нарекоха ситуацията патова. Тъй като и Комисията по атестиране и конкурси не се е произнесла положително за кандидатурата на съдийката на база професионалните й качества, Боян Новански описа казуса живописно:

"Не е проблемът да не я изберем, проблемът е въобще кого да изберем", каза представителят на "патриотите" от политическата квота.

От съвета се чуха гласове, че в този съд всеки отрича всичко, а допълнително и кандидатката няма качества.

На обсъждането в КАК се говорело за нейни съдебни актове, в които не става ясно... какъв е предметът на иска, кои са страните или дори при дела за въдворяване на малолетни в домове нямало имената на децата, които се пращат там.

Севдалин Мавров попита: "Как работите в Лом със стажантите, защото явно проблемчът с недостига на съдии не е от днеска. Няма ли завършили юристи в Лом? Как ще привлечете хора?"

"Стажанти в скоро време не сме имали", призна съдийката. На обсъждането тя трябваше дори да отговря на сигнали... защо един служител на съда не поздравявал друг магистрат на улицата.

Истински интересно стана обаче, когато се цитира натовареността, която в Лом наистина е потресаваща - има съдийка с индекс 233 единици, а самата Ангелова е с 224 (при положение, че в страната има магистрати "на завет" с натовареност от рода на 18 пункта, б.р.).

Думата все Красимир Шекерджиев, който поясни, че при системата за изчисляване на натовареността СИНС една единица се равнява на 16 работни часа, т.е. 2 работни дни. Горе долу - разчетено е на база 100 да е нормалната натовареност в годината.

"Ако имате коефициент над 220, то това означава, че вие сте работили над 440 работни дни. Което ми дава повод да ви попитам: как е изчислен този коефициент, какви са правилата, които са спазвани и какво мислите за начина на изчисляване", зачуди се върховният съдия.

Кандидатката само го увери, че няма намеса от адиминстративиня ръководител по числата, а системата ги е генерирала по този начин.

За да е още по-забавно, от думите на Олга Керелска стана ясно, че в търсене на решение е говорила с ръководството на Окръжния съд в Монтана и оттам са потвърдили, че другите от Лом нямат желание да заемат длъжността. От областния град казали за Ангелова, че "тя е плаха по принцип, но ето че се реши". Което явно не беше съвсем комплимент...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване