01/30/18 09:28
(transmedia.bg)

Крим: Частният полуостров на Сергей Аксенов и другари

 

В нощта на 26 срещу 27 февруари, както каза президентът Владимир Путин, Русия се обръща „с лице към кримчани“. В Крим се появяват „зелени човечета“, които впоследствие се оказват руската армия. Започва подготовката за референдум по присъединяването. В резултат на референдума в ход е формулата „Крим наш“. Но ако се вгледат по-внимателно, да твърдят подобно нещо биха могли да си позволят малцина. Кои са те?

 

Иван Жилин

специален кореспондент на „Новая газета“ в Крим

Преди четири години през февруари 2014 година в Крим започва „руската пролет“. Не желаейки да приемат резултатите от Евромайдана хиляди кримчани излизат на улицата с руски знамена. Хората искат полуостровът да се отдели от Украйна и да влезе в състава на Руската федерация.

В нощта на 26 срещу 27 февруари, както каза президентът Владимир Путин, Русия се обръща „с лице към кримчани“. В Крим се появяват „зелени човечета“, които впоследствие се оказват руската армия. Започва подготовката за референдум по присъединяването. В резултат на референдума в ход е формулата „Крим наш“.

Но ако се вгледат по-внимателно, да твърдят подобно нещо биха могли да си позволят малцина. Кои са те?

Сергей Аксенов. Глава на републиката, глава на фамилията

Премиерът на Крим Сергей Аксенов е фигура, свързана с много митове. В медиите го обвиняват във връзки с групировката „Сейлем“ през 90-те години, в притежаването на фалшива диплома от Симферополското висше военно-политическо строително училище и дори в лоялност към Украйна по време на „руската пролет“.

Достоверността на горното не е доказана. Но абсолютно доказан факт е, че Сергей Аксенов е силно семеен мъж, грижлив към близките и приятелите си. Във властта в Крим са петима членове на неговото семейство.

Бащата на началника на Крим след присъединяването на полуострова в състава на Русия преминава от кабинета на директор на Симферополския авторемонтен завод в кабинета на зам.-председател на комитета по строителство на Държавния съвет на републиката.

В Държавния съвет след „руската пролет“ се оказва и снахата Евгения Добрина, бивша секретарка в партия „Руско единство“, като началник на „златния“ комитет по земеделските въпроси.

Съпругът на Евгения Андрей Дедюхин през 2014г. става началник на департамента по риболов на земеделското министерство. В официалната му биография пише, че от 2000 до 2014 година се е занимавал с предприемаческа дейност, обаче следи от такава в единния регистър на юридическите лица на Украйна не се откриват.

Тъщата на Сергей Аксенов – Людмила Добрина веднага след присъединяването на Крим става член на Обществената палата на републиката. А нейният съпруг е назначен за зам.-директор на държавния „Експертно-технически център“.

Самият Сергей Аксенов нееднократно е подчертавал, че „с украинската шуро-баджанащина“ в кримската власт трябва да се приключи. „Трябва да се проучат всички случаи, свързани с конфликт на интереси. Недопустимо е, ако роднини работят в една и съща сфера и имат възможност да си взаимодействат в рамките на един отрасъл“, казва първият в Крим през февруари 2017г. на работна среща с председателя на републиканския комитет по противодействие на корупцията Александър Акшатин.

Своите роднини обаче Аксенов успява да опази от всякакви бури заявявайки, че е „готов да отговаря за тях лично“.

Във властта след Сергей Аксенов идват не само роднини, но и делови партньори на семейството, а също и партийни съратници по линия на партия „Руско единство“. Депутатски кресла в парламента на Крим заемат Сергей Бородкин и Николай Висоцки – бизнес партньори на съпругата на главата на Крим Елена Аксенова. Делови партньор на Сергей Аксенов – Игор Лукашев, през 2017г. оглавява властта в Симферопол.

Още една голяма група от приближени се настанява във властта – това са партийните му съратници, които след „руската пролет“ заемат различни постове – един е вицепремиер в правителството на републиката, а други двама са депутати в Думата и в парламента на Крим.

Членовете и приятелите около фамилията на Сергей Антонов във властта можеха да останат незабелязани, ако не са обикновените кримчани. Голяма част от предприятията на семейството работят „тихо“ и не попадат в скандали. Но има и изключения.

През нощта на 12 септември 2017 година шестгодишната Реяна се събужда от силен шум – през прозореца на детската й стая влетява „коктейл Молотов“. От взрива се подпалват пердетата.

Реяна събужда възрастните в къщата, които потушават огъня, а една от бутилките с коктейла не избухва, спомня си дядото на детето Васви Абдураимов.

Следователите квалифицират произшествието като „хулиганство“. Извършителите не са намерени. Васви Абдураимов е убеден, че става дума за „опит за убийство“, а главната мишена е самият той.

Абдураимов е ветеран от кримското национално движение. Още от украински времена той се бори за легализация на т.нар. поляни на протеста – земи, незаконно заети от кримските татари след връщането им от депортация (преди 70 години кримските татари за три дни са депортирани от Крим по заповед на Сталин). Хората се заселват на земите незаконно, тъй като никакви други варианти за устройване властите не им предлагат.

Една от тези „поляни на протеста“ се намират в Симферопол. На нейно място кримските власти рашават да построят многоетажен жилищен комплекс „Кримска роза“, което е възложено на компанията „Монолит“.

Конфликтът между Абдураимов и неговите съратници с „Монолит“ обикаля не един кабинет. Кримските татари успяват все пак да го внесат за обществено изслушване. Но тогава се намесва Центърът: започват обиски по подозрение в укриване на екстремистка литература.

„Застанахме на пътя на проект на стойност 32 млрд. рубли“, казва Абдураимов. Строителството е на 100 хектара градска площ с 500 хиляди кв. м жилищна площ.

Зад амбициозния проект стоят бизнес партньори на тъщата на Сергей Аксенов – Людмила Добрина. Още един бизнес е свързан с тъщата на главата на Крим – погребална компания. Генералният директор на ритуалната служба е Лейля Гемеджи, гендиректор в учреждение на тъщата и съдружник още от 1997г.

През декември 2015г. фирма ООО „СГРС“ на тъщата участва в търг, организиран от администрацията в Симферопол за извозването на 720 покойници. Началната цена на контракта е 399 600 рубли. Фирмата заявява готовност да свърши работата за 230 000 рубли. Но компанията на тъщата е изпреварена от предприемача Владимир Лукянов: той предлага десет пъти по-ниска цена – 23 760 рубли. И побеждава. Но решенията на аукциона са отменени, а бизнесът на Лукянов престава да съществува, тъй като престава да съществува и самият той – умира.

Успешен бизнесмен е и съпругата на главата на Крим Елена Аксенова. Тя е сред учредителите на фирма, която владее най-големият търговски център „Океан“, където под аренда са търговски площи на най-голямата търговска мрежа „Елдорадо“, Comfy, DNS, хипермаркет за детски стоки „Лимпопо“ и др.

За първите три години на Крим в състава на Русия доходите на Елена Аксенова нарастват почти 11 пъти: от 2.9 млн. рубли през 2014г. до 32.8 млн. рубли през 2016г. По размера на доходите сред жените на руските губернатори тя заема седмо място. В декларацията й за доходи тя е записала BMW за 120 000 долара, къща от  577 кв. м, два земеделски участъка, три апартамента и шест нежилищни помещения.

Не отстъпва от мама и 23-годишната дъщеря Кристина Манусова. През 2015г. тя оглавява компанията „Парус“, която отдава под аренда нежилищни помещения в Симферопол. В комплекса към фирмата се води ресторант, а чистата печалба на компанията на дъщерята на Аксенов за 2016 г. е 818 хиляди рубли.

(Със съкращения)

Заглавието е на редакцията

Рени Нешкова

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване