01/30/18 09:30
(transmedia.bg)

Олигарсите на Путин: Чайка, Медведев, министри, шефът на ВТБ

Началникът на кабинета на президента на Русия Владимир Путин, министър-председателят Дмитрий Медведев, първият вицепремиер Игор Шувалов и всички други вицепремиери, директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, главният прокурор Юрий Чайка, кметът на Москва Сергей Собянин и др.

Всички те са в публикувания снощи от Министерството на финансите на Съединените щати дългоочакван „списък с олигарсите на Путин“.

Общо 104 политици и държавни служители и 96 олигарси влязоха в списъка с лица, за които се смята, че властта или богатството им са свързани с президента на Русия. Той е съставен въз основа на закон, приет от Конгреса на САЩ миналата година. Текстът даваше възможност за наказания спрямо Русия за предполагаемата ѝ намеса в президентските избори през ноември 2016 г.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп имаше краен срок да го публикува до вчера. Вечерта обаче администрацията на Тръмп обаче обяви, че засега не смята да налага санкции на никого от списъка. В документа се казва, че включването на имена в него не бива да се тълкува като налагане на санкции на тези лица или организации.

Ако обаче санкции бъдат задействани по-късно на базата на списъка, засегнатите няма да могат да пътуват зад граница или да имат достъп до банковите си сметки в чужбина. Не е изключено да бъдат замразени активи зад граница и да стане нежелателно за чуждестранни политици, банки и официални лица да контактуват с тях.

 

Кой попада в списъка

В списъка са началникът на президентската администрация на Владимир Путин Антон Вайно, прессекретарят Дмитрий Песков, десетки други имена от президентската администрация. Вътре е почти целият руски кабинет начело с премиера Дмитрий Медведев, първият вицепремиер Игор Шувалов и всички други вицепремиери, както и министрите. Включение са председателите на Съвета на федерацията и Думата, Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, главният прокурор Юрий Чайка, кметът на Москва Сергей Собянин и други.

Попадат редица директори на държавни предприятия. Алексей Милер от „Газпром“, Игор Сечин – „Роснефт“, Герман Греф от „Сбербанк“ и др.

Сред списъка са и бизнесмени, които контролират предприятия, които не са държавна изцяло държавна собственост. Сред тях например е шефът на втората най-голяма банка ВТБ Андрей Костин, председателя на надзорния съвет на „Алфа груп“ Михаил Фридман, металургичният олигарх Алишер Усманов и много други.

Списъкът с олигарсите включва 96 души като бившия губернатор на Чукотска област Роман Абрамович, алуминиевия магнат Олег Дерипаска, шефа на „Лукойл“ Вагит Алекперов и на „Стройтрансгаз“ Генадий Тимченко (която трябваше да участва в изграждането на „Южен поток“), както и считаните за близки до Путин братя Аркадий и Борис Ротенберг.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване