01/30/18 10:45
(http://www.clubz.bg/)

Решението "Не даваме Делян" нарушава конституцията

Кoнcтитyциoнният cъд e oбявил зa пpoтивoĸoнcтитyциoнeн oтĸaзa нa Hapoднoтo cъбpaниe дa приеме оставката на депутата от ГЕРБ Дeлян Дoбpeв. Заседанието на КС беше тази сутрин. Самото решение все още не е публикувано. 

Делян Добрев подаде оставка след т.нар. скандал "Кумгейт" заради управлението на Хасково, където ръководи структурата на ГЕРБ. Колегите му обаче отказаха да я гласуват през октомври, като отказът стана популярен като "Не даваме Делян" по думите на настоящата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева. Депутатите от БСП пък пратиха казуха с отхвърлянето на оставка в Конституционния съд.

В последния ден на 2017 г. по решение на парламентарната група на ГЕРБ Добрев оттегли заявлението за подаване на оставка. Тогава председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов допусна в интервю за БНТ, че това би трябвало да доведе до прекратяване на делото от Конституционния съд поради липса на предмет. КС обаче вече беше допуснал делото за разглеждане по същество и дори бе указал на Народното събрание да обнародва решението, с което отказва да приеме оставката на депутата. Това не е факт и до ден днешен.

Въпреки решението на Конституционния съд това не значи, че Добрев спира да бъде депутат. По закон решенията на конституционалистите нямат сила с обратна дата - тоест избраникът запазва мандата си, освен ако сам не реши да подаде оставката си наново.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване