01/31/18 14:15
(transmedia.bg)

България пропада в класацията за върховенство на закона

България е страна, в която върховенството на закона се влошава. Това е основният извод в годишния доклад на неправителствената организация „Световен проект за справедливост“ (World Justice Project). В класацията за 2017 – 2018 г. в него страната ни пада с две места до 55-а позиция от общо 113 държави по света. България продължава да е на последно място не само в Европейския съюз, но и в по-широк списък, включващ страните от Северна Америка и тези от Европейското споразумение за свободна търговия, каквато е Норвегия. В тази обща листа България се подрежда на 24. място, като пред нас са дори държавите от Западните Балкани, които страната ни има амбицията да „ръководи“ по пътя на присъединяването им към ЕС.

Класацията е направена на базата на Индекса за правовия ред, който представлява анкетиране на над 110 000 домакинства и 2700 експерти от включените държави. В общата оценка на индекса участват няколко катeгории: „Ограничения върху дейността на правителството“, „Отворено управление“, „Ред и сигурност“, „Гражданско правосъдие“, „Наказателно правосъдие“, „Отсъствие на корупция“, „Основни права“ и „Прилагане на регулациите“. Всяка една от тях оформя самостоятелна оценка.

Най-критичните точки показатели за страната ни са „Отсъствие на корупция“ и „Ограничения върху дейността на правителството“. По отношение на усещането за липса на корупция България се нарежда на 82 място. Единствените европейски страни зад страната ни са Албания и Украйна. Още по-проблемна категория  е „Ограничения върху дейността на правителството“ . В нея е оценката за институционалната готовност управляващите да бъдат контролирани и проверявани от парламента, правосъдната система, Сметна палата или агенции за одит.

В тази категория влизат и критериите за ефективността на неправителствения сектор, медиите и гражданското общество, както и дали на представители на властта се търси отговорност за злоупотреби. Точно тук оценките за България се влошават и по всички тези категории България е оценена по-лошо от Украйна, Киргизстан, Мианмар, Кения, Малайзия, Замбия и др. Така страната ни заема притеснителното 87-о място от общо 113 държави.

От всички критерии, засягащи дейността на правораздавателната система, най-слабият резултат е свързан с неоснователното бавене на наказателните разследвания и съдебните процеси в гражданското правосъдие, както и с ниската ефективност и необоснованото влияние на политическото управление в наказателното производство. Много ниско е оценена и ефективността на коригиращите институции в наказателното правосъдие.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване