01/31/18 08:05
(transmedia.bg)

Олигарсите на Путин и българската им про(т)екция

Общо 210 човека. Такава цифра съдържа публикуваният в понеделник от Министерството на финансите на Съединените щати дългоочакван „списък с олигарсите на Путин“.

Сред тях има както хора от частния сектор, близки до президента на Русия, така и администратори на ключови държавни позиции. Там са началникът на кабинета на президента на Русия Владимир Путин, министър-председателят Дмитрий Медведев, всички директори на разузнавателни служби, главният прокурор Юрий Чайка, кметът на Москва Сергей Собянин и др.

Попадането в списъка засега не носи директни санкции. Ако обаче санкции бъдат задействани по-късно на базата на списъка, засегнатите няма да могат да пътуват зад граница или да имат достъп до банковите си сметки в чужбина. Не е изключено да бъдат замразени активи зад граница и да стане нежелателно за чуждестранни политици, банки и официални лица да контактуват с тях.

А една част от включените в списъка се радват на радушно посрещане в България и добри контакти. Или пък имат бизнес в страната.

Черен лебед или бяла чайка

Без съмнение най-открояващата се фигура от списъка с влияние в България е на главния прокурор на Русия Юрий Чайка. Попадането му в списъка с олигарсите на Путин не е изненадващо. Чайка е често сочен като човека, който осигурява законово преследване на политическите противници на режима на Владимир Путин.

През ноември 2017 г. главният прокурор на Русия акостира в България и беше посрещнат със забележителни почести от българския главен прокурор Сотир Цацаров. Двамата дори подписаха „Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г.“ Прокурорът Чайка е имал среща и с Бойко Борисов, но тази среща беше оповестена от пресцентъра на българската прокуратура, а не от Министерския съвет, каквато е обичайната практика при участие на българския премиер.

Сред предвидените мерки за сътрудничество между главната прокуратура на България и генералната прокуратура на Русия са обмяна на опит в „борбата с корупцията“, „връщане на корупционните активи и формиране на национални контактни точки за противодействие на корупцията“, кръгли маси, както и обучение на български прокурори в Русия. Редът и условията за провеждане на всяко едно мероприятие ще бъдат уточнявани поотделно според случая, пише още в програмата.

Срещата на Цацаров с Чайка беше непосредсвено преди администрацията на американския президент Тръмп да наложи санкции на единия от синовета на Чайка. Артьом Чайка беше сред първите санкционирани в рамките на глобалния закон „Магнитски“, прилаган срещу граждани на други страни, обвинени в корупция и потъпкване на човешките права.

По същото време главният прокурор на България Сотир Цацаров вече беше разследван от американската администрация след сигнала по същия глобален закон Магнитски от българския банкер в изгнание Цветан Василев.

Енергетика на сянка

В списъка с олигарсите на Путин попада и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Новак е сред честите партньори за срещи на българския си колега Теменужка Петкова. Разбира се това в някаква степен е напълно нормално, тъй като двамата са политически фигури. И все пак. През септември 2017 г., когато над редица руски компании и личности има вече наложени санкции, българският енергиен министър Петкова е на посещение в Москва на заседание „на работната група „Енергетика“, част от Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество“. Там участва и Новак.

Според официалното съобщение на Министерството на енергетиката на срещата става ясно, че руски фирми проявяват интерес към реконструкцията на енергийни обекти у нас, както и към цифровизацията и модернизацията на въглищните ни централи, за да отговарят на новите екоизисквания на Европейския съюз.

Санкционираните кандидати

Компанията „Силовые машины“ например е проявила интерес към евентуално разширяване на сътрудничеството при реконструкция на енергийни обекти в България – ТЕЦ „Марица изток 2“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „София“, водноелектрическите централи „Китница“, „Ардино“, „Бял извор“, както и на други енергийни обекти.

Компанията на руския предприемач Алексей Мордашов обявила готовност и занапред да участва активно в модернизацията на оборудването за АЕЦ „Козлодуй“.

Само преди дни Алексей Мордашов персонално, както и „Силовые машины“ попаднаха в друг списък на Министерството на финансите на САЩ. Той санкционира хора и компании, които имат отношение към руската анексия на Крим. Този списък е с ефективни санкции, включващи запори на сметки и активи.

На същото заседание Петкова подписва споразумение за „пътна карта за изграждане на газопреносната инфраструктура“ в България с председателя на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер. Милер е сред оглавяващите „списъка с олигарси на Путин“ в частта, която се отнася до държавните компании.

Банката на КГБ

Сред отбелязаните в листата с олигарси на Путин е председателят на надзорния съвет на банка ВТБ Андрей Костин. ВТБ е банката, която ефективно контролира най-големия телеком в България – Българската телекомуникационна компания (БТК). Инвестиционното поделение на ВТБ – VTB Capital  е основен заложен кредитор на собственика на БТК – „Вива телеком България“, както и втори по големина акционер след номиналния най-голям собственик Спас Русев.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване