01/31/18 12:33
(transmedia.bg)

Шефът на НСО подаде оставка. Отива консул в Русия

Началникът на Национална служба за охрана (НСО) Ангел Антонов подаде оставка, която е била приета като извънредна точка в дневния ред на заседанието на Министерския съвет днес. Оставката на Антонов е била подадена вчера в президентството. Според официалната версия повод за напускането на Антонов е изпращането му на пост зад граница. От Външно министерство обаче все още няма потвърждение, че Антонов заминава на мисия зад граница.

Информация, че Антонов е подава оставка беше разпространен от сайта „Гласове“ преди седмица. Според публикацията на сайта формална причина за молбата за напускане, която беше депозирана в понеделник вечерта, е предложение за друга работна позиция, но истинската е прокурорската проверка. Това в крайна сметка се оказва и действителното състояние, въпреки че новината за оставката на Антонов първоначално беше отречена.

В средата на месеца се разбра, че Военноокръжната прокуратура проверява дейността на НСО. Цитиран от „Дневник“ говорителят на военното обвинение полк. Елин Алексов коментира, че проверката е вътрешна дейност по събиране на данни. В случая се извършва проверка за евентуални нарушения на служебни задължения. Тя е започнала в края на миналата година. Той не коментира въпроса дали проверката е започнала по сигнал, или е след самосезиране по медийни публикации.

Началникът на НСО беше назначен на поста при правителството на Пламен Орешарски през 2014 г. при малко странна процедура, при която от цивилен той получи пагони на генерал – лейтенант.

Престоят на Антонов начело на НСО ще се запомни с поредица от скандали. Един от тях беше този с джиповете за горските стопанства. Тогава се оказа, че след като били поръчани от земеделското министерство, някои от колите директно влезли в гаража на НСО. Един от тези луксозни джипове управляваше лично премиерът Бойко Борисов.

Преди да оглави службата Антонов беше директор на Главна дирекция „Национална полиция“ при първото правителство на Борисов, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. По време на протестите срещу кабинета „Орешарски“ той отговаряше пряко за организацията на охраната на парламента и Министерския съвет. Тогава той беше отстранен от поста от наследника на Цветанов в МВР Цветлин Йовчев. Малко по-късно Антонов бързо се сдоби с нова служба в НСО.

При ръководството на Антонов НСО започна да охранява ДПС депутата Делян Пеевски. Новината за назначаването на охрана на Пеевски оповести през февруари 2016 г. бившият главен секретар на МВР Георги Костов, който беше уволнен от служебното правителство на Огнян Герджиков. Главният секретар на МВР е член на комисията, която решава дали да се свали или постави охрана на народни представители, заедно с председателя на ДАНС и началника на НСО.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване