02/01/18 10:13
(transmedia.bg)

Асоциацията на туроператорите поиска отмяна на скандалното решение за Пирин

Асоциацията българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) изразява опасения, че гласуваното изменение на плана за управление на Национален парк „Пирин“ ще възпрепятства постигането на конкурентно и устойчиво развитие на планинския и ски туризма в България.

Решението за бъдещето на най-големия ни ски курорт е взето извън професионалната общност на туроператорите, а проблемът е профанизиран до ниво „еколози срещу инвеститори“, посочва асоциацията. От АБТТА напомнят, че решението на кабинета противоречи на основните принципи за устойчиво икономическо развитие, а също и на ангажиментите, поети от България с подписването на Глобалния етичен кодекс на Световната туристическа организация по туризъм към ООН през 2014 г.

Решението е в колизия и с визията и целите, записани в Националната стратегия за устойчиво туристическо развитие за периода 2014 – 2030 г., се посочва в писмото.

 

АБТТА подчертава, че внушението „ако няма лифтове и ски, няма и туризъм“ е погрешно и опасно, и предупреждава, че изграждането на втори лифт без отчитане на всички фактори и извършване на някои задължителни предшестващи действия създава предпоставки за влошаване качеството на туристическата услуга в Банско и е реална заплаха за компрометиране на националното туристическо предлагане като цяло.

 

Туроператорите подчертават, че като отъждествява планинския туризъм само със ски в последните години България неглижира всички останали негови форми – пешеходен туризъм във всичките му разновидности, планинско колоездене, конен туризъм, наблюдение на диви животни, скално катерене и алпинизъм, както и останалите форми на приключенски туризъм – рафтинг, параглайдинг и др.

 

В същото време ски туризмът в Банско продължава да се развива екстензивно, създавайки огромен дисбаланс между легловата база и съществуващия капацитет на ски пистите и оставяйки без развитие най-екологичните и изискващите най-скромни ивестиции форми на зимен туризъм като ски туринг, фрийрайд, ски бягане.

 

Туроператорите обръщат внимание на въпроси като този дали е възможно без анализ за въздействието на концесията на ски зоната в Банско върху местната икономика през последните 15 г. да се намери устойчиво решение на проблемите.

Според асоциацията трябва да се установи точно капацитетът на съществуващите ски писти в Банско, какъв прираст на туристи може да се очаква при втори лифт, какви мерки предвижда държавата за осигуряване на равностойна конкурентна среда при предоставяне на ски услуги и хотелски услуги и предпазване от възможни злоупотреби с монополната собственост на ски съоръженията в ски курортите ни.

АБТТА призовава правителството да отмени решението си, за да даде възможност за експертни оценки на планираните промени в плана за управление на Пирин и за обществени дискусии по темата.

Организацията допълва, че решението на кабинета е в нарушение на Закона за защитените територии и Европейската директива за природните местообитания и без да бъде извършена предварителна екологична оценка и оценка за съвместимост с „Натура 2000“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване