02/01/18 09:06
(transmedia.bg)

БСП оправда Народния съд с Чърчил

С минута мълчание Народното събрание почете разстреляните на 1 февруари 1945 г. български държавници. Спас Гърневски прочете специална декларация от името на ГЕРБ по повод на жертвите на Народния съд.

По време на вече обявената минута мълчание думата поиска депутатът от БСП Валери Жаблянов, който е и зам.-председател на Народното събрание. Той припомни решението на Московската конференция за осъждане на хитлеристите за извършените военнопрестъпления и зверства, както и за политическата отговорност. Жаблянов цитира и Кримската конференция, на която Чърчил казва: „Най-добре би било всички военнопрестъпници и фашисти да бъдат разстреляни заедно с главните престъпници в момента, в който бъдат хванати“.

Форумът в Крим обаче се случва след масовия разстрел на български държавници – факт, който левият депутат пропусна да спомене.

Жаблянов поиска да бъде почетена паметта и на жертвите на фашизма, но председателят на Народното събрание Цвета Караянчева му припомни, че на 1 февруари се отдава почит на разстреляните през 1945 г. български държавници.

 

Исторически факти

В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. на софийските гробища са разстреляни братът на цар Борис III – княз Кирил Преславски, регент на малолетния тогава Симеон II, както и другите двама регенти – Богдан Филов и ген. Никола Михов.  Разстреляни са премиерите Добри Божилов и Иван Багрянов.  Един княз, трима бивши министър-председатели, 22-ма министри от цели три правителства, 67 депутати, 48 генерали и висши офицери, 8 царски съветници са умъртвени след набързо произнесена същия ден следобед присъда от Народния съд.

Екзекуторите са предвождани от Фердинанд Козовски – бъдещ председател на Народното събрание, Изидор Леви – следовател, специален агент на Лаврентий Берия, и небезизвестния комунистически главорез Лев Главинчев. Жертвите са заровени в обща яма.

Народният съд продължава с присъди за хиляди знайни и незнайни „фашисти“. 28 630 българи са съдени за „фашистка дейност“, сред които спасителят на българските евреи Димитър Пешев, десетки учени, лекари и юристи.

За сравнение Нюрнбергският процес съди 19 души, от които осъжда на смърт за фашистки престъпления едва 12 души.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване